Na vsebino

V Beli krajini zaenkrat brez omejitev rabe pitne vode

Črpališče Dobliče.
Črpališče Dobliče.

Komunalna podjetja v državi nadaljujejo z ukrepi, s katerimi želijo zaradi suše zagotoviti racionalno rabo pitne vode, marsikje pa so že omejili njeno porabo. V Beli krajini na srečo tovrstni ukrepi zaenkrat še niso potrebni.

Javno podjetje Komunala Črnomelj upravljala s štirimi vodovodnimi sistemi Črnomelj, Semič, Rožni Dol in Sinji Vrh ter oskrbuje okoli 98 odstotkov prebivalcev obeh občin. Nivoji vode so na omenjenih virih kljub rahlemu upadanju trenutno daleč od rizičnih, zato omejitev uporabe zaenkrat ne predvidevajo. Poleg tega lahko v sistem oskrbe po potrebi vključijo tudi rezervna vodna vira Vumole pri Adlešičih in Guče pri Srednji vasi.

Večjih težav pri oskrbi z vodo kljub pešanju virov, nimajo niti na območju metliške občine, kjer Komunala Metlika upravlja s tremi vodovodnimi sistemi. Glavni vir je Obrh, ki napaja mesto Metlika in južni del občine ter skupno oskrbuje skoraj 6000 prebivalcev, kar predstavlja slabe tri četrtine prebivalstva metliške občine.

V sušnih obdobjih pomanjkanje vode zaznavajo predvsem na sistemu Jamniki, ki je zelo površinski in posledično tudi najbolj ranljiv, kar pomeni, da je potrebno v višinski sistem črpati vodo iz sistema Obrh. Sistem Jamniki se napaja iz več zajetij na Gorjancih v sosednji Hrvaški in oskrbuje nekaj manj kot četrtino prebivalstva metliške občine.

Tretji sistem je Gornji Suhor, ki oskrbuje okoli 300 prebivalcev oziroma približno štiri odstotke metliškega prebivalstva, napaja pa se predvsem iz vrtine Gornji Suhor. Na metliški komunali sicer pravijo, da bo dolgoročno potrebno razmišljati o graditvi nove vodne vrtine, ki bo geološko postavljena na lokacijo, ki bo zagotavljala zadostno količino, kvaliteto in cenovno distribucijsko ugodno pitno vodo. S pomočjo Geološkega zavoda Slovenije tako trenutno iščejo nov vodni vir v okolici Suhorja.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj