Na vsebino

Uvod v slovesnost ob dnevu slovensko-izraelskega prijateljstva

Foto: Občina Metlika
Foto: Občina Metlika

Metliška podžupanja Martina Legan Janžekovič je včeraj sprejela Eyala Selaja, izraelskega veleposlanika za Slovenijo. Obisk poteka v luči obeležitve prvega dneva slovensko - izraelskega prijateljstva in 100. obletnice rojstva izraelske narodne herojinje ter pesnice Hane Seneš.

Veleposlaniku Selaju so razkazali Hišo dobrot Bele krajine, kjer je direktorica Marjetka Pezdirc visokemu gostu predstavila Metliko z vidika turizma in kulturne dediščine. Obiskali so tudi podjetje Beti, ki že skoraj 10 let posluje z izraelskimi partnerji.

Obisk veleposlanika predstavlja uvod v obeležitev dneva slovensko - izraelskega prijateljstva, ki bo potekala v ponedeljek, ob 16.30 uri, na letališču Prilozje pri Metliki, v spomin na skupni boj obeh držav proti nacizmu in fašizmu v drugi svetovni vojni. Dan slovensko - izraelskega prijateljstva bodo v Metliki prvič skupaj obeležili predsednik republike Borut Pahor, ki bo tudi slavnostni govornik, izraelski veleposlanik in metliška podžupanja. Pred pričetkom slovesnosti bosta spomin na Hano Seneš s padalskim skokom počastili slovenska in izraelska padalka.

Hana Seneš je bila ena od 17 madžarskih Judov, ki se je prostovoljno vključila v britanske obrambne sile. Na predvečer holokavsta so mnogi zapustili Evropo, da bi rešili svoje življenje - nekaj pa je bilo takšnih, ki so se pogumno vrnili, da bi rešili tudi druge. Hana Seneš se je v britanski vojski izučila za padalko, da bi pomagala preprečiti deportacijo madžarskih Judov v taborišča. V misiji še s tremi tovariši je 13. marca 1944 s padalom skočila na osvobojeno ozemlje v Beli krajini in pristala v vasici pri Metliki na območju, ki so ga varovali partizani. Nekaj dni po pristanku so izvedeli, da so Nemci že okupirali Madžarsko, zato je ostala s partizani in domačini. Kot angleška vojakinja se je potem iz Bele krajine odpravila peš preko Hrvaške do Budimpešte, kjer jo je junija 1944 na madžarski meji ujela policijska žandarmerija. Bila je obsojena na smrt in 7. novembra 1944, pri 23. letih, umrla ter postala simbol upora in poguma. Hanina zgodba, njen neukrotljivi duh, skupaj z ganljivim dnevnikom in poezijo, ki ju je pisala, so danes navdih vsem, ki se upirajo sovraštvu in zatiranju.

V Metliki so 17. julija 2011 obeležili 90. obletnico njenega rojstva. S spominskim skokom so se njenemu spominu poklonili slovenski in izraelski padalci, spominske slovesnosti pa se je udeležil tudi njen nečak Eitan Seneš.

V čast spominu na Hano Seneš in na pobudo izraelskih obrambnih sil ter v sodelovanju z Ministrstvom za obrambo in Slovensko vojsko bo pred slovesnostjo v Metliki na letališču Cerklje ob Krki izveden komemorativni padalski skok »Nebeška strela«. Komemorativni skok bo izvedlo 100 izraelskih padalcev, pridružili pa sem jim bodo še slovenski, hrvaški, madžarski in vojaški padalci iz Velike Britanije.

Na pobudo predsednika republike v Sloveniji obeležujemo tudi dan slovensko-ameriškega prijateljstva in dan slovensko-britanskega prijateljstva, ki poteka vsako leto v Gornjem Suhorju pri Vinici. Najdaljšo tradicijo pa ima vsakoletno srečanje pri Ruski kapelici pod Vršičem, ki ga prav tako razumemo kot dan slovensko-ruskega prijateljstva.

Vir: Občina Metlika, Urad predsednika RS

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj