Na vsebino

Uspešno zaključen že peti natečaj »Deluj eko - ohrani čebelo in smreko«

Bibe iz črnomaljskega vrtca
Bibe iz črnomaljskega vrtca

Medex in Hofer sta že peto leto zapored združila moči in organizirala nagradni natečaj »Deluj eko - ohrani čebelo in smreko«, v okviru katerega sta otroke vseh slovenskih vrtcev, prvih triad osnovnih šol in vzgojno-varstvenih zavodov povabila k okraševanju eko smreke iz lepenke. Izvirni okraski iz papirja in kartona so tudi tokrat navdušili s svojo kreativnostjo. Nagrajene smreke bodo krasile upravni stavbi Medexa in Hoferja, Medexovo trgovino na Miklošičevi ulici v Ljubljani in Hoferjeve trgovine po Sloveniji, nagrajenci pa bodo prejeli tudi medene pakete, sestavljene iz izdelkov obeh organizatorjev.

V Sloveniji je kar 60 odstotkov površine prekrite z gozdovi, gozdna paša pa velja za glavni vir hrane čebel. Eden izmed virov hrane je prav smreka, zato si moramo prizadevati, da jo ohranimo v njenem naravnem okolju. Kranjska čebela, ki jo zaradi videza imenujemo kar kranjska sivka, je edina čebela v Sloveniji, ki se načrtno goji za pridobivanje medu in drugih čebeljih pridelkov, zato njen obstoj lahko zagotovimo zgolj z zavedanjem o pomembnosti ohranitve zdravih in bogatih gozdov. Prav je, da k odgovornemu delovanju spodbujamo tudi otroke in tako poudarjamo pomen trajnostnega ravnanja.

Ne pozabimo na gozd in čebele

Osveščanju o pomembnosti gozdnih površin in s tem tudi obstoja čebel Medex in Hofer namenjata veliko pozornosti, zato sta podjetji že peto leto zapored skupaj izpeljali vseslovenski nagradni natečaj »Deluj eko - ohrani čebelo in smreko«. Osrednje vodilo okraševanja je bila zgodba o Sivki in Ferdu, ki praznujeta svetovni dan čebel, naloga otrok pa, da zgodbo nadaljujejo s pomočjo svoje domišljije in ustvarjalnih rok. Natečaj na ta način spodbuja zavedanje o pomenu obstoja gozdov in čebel, ki skrbijo za ohranjanje ter razvoj rastlinskih vrst.

Prejeli 802 prijavi

Na natečaj sta se letos prijavili 802 skupini, fotografijo okrašene eko smreke iz lepenke pa je oddalo 600 skupin. Med vsemi fotografijami, objavljenimi na spletni strani eko-smreka.si, je interna komisija izbrala 84 najbolj izvirno okrašenih eko smrek ter njihove avtorje nagradila z medenim paketom. Nagrajene smreke si bo mogoče v decembru ogledati v Hoferjevih trgovinah po Sloveniji, kjer bodo skrbele za praznično vzdušje in opominjale na pomen gozdov in posledično naših prijateljic - čebel. Seznam nagrajenih skupin najdete na spletni strani eko-smreka.si, zavihek Nagrajenci.

Dodatno je komisija izbrala tudi tri glavne nagrajence za najlepše okrašeno eko smreko:

Osnovna šola Videm, Podružnica Leskovec, skupina 3. E - Medene lizike,

Vrtec Otona Župančiča Črnomelj, skupina BIBE,

Osnovna šola Poljane nad Škofjo Loko, skupina Oddelek podaljšanega bivanja 1.

Poleg medenega paketa bodo glavni nagrajenci prejeli še izlet z ogledom upravnih stavb obeh organizatorjev ter ogled Hoferjevega raziskovalnega čebelnjaka.

Najboljši trajnostni in/ali dobrodelni projekt

Vsi sodelujoči so imeli tudi možnost priprave predloga za trajnostni in/ali dobrodelni projekt. Skupina, ki bo interno komisijo najbolj prepričala, bo razglašena 7. 1. 2019 in bo poleg medenega paketa ter vabila na Čebelji dan prejela tudi finančno podporo za izvedbo projekta v višini 1000 €.

Več na www.eko-smreka.si.

Vir: PR Hofer

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
74
87
98
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj