Na vsebino

Superheroji rešujejo svet

Ne, ne govorimo o Supermanu, ne Batmanu. Večina nas je že videla kakšen video na socialnih omrežjih z otoki smeti v morju, slike morskih živali, ki so pojedle plastične delce ali pa kako drugače obtičale v kupu plastičnih odpadkov. Tovrstne objave globalnih problemov so nas prepričale, pričeli smo reciklirati in se spraševati kaj lahko še naredimo. Pričeli smo uporabljati nakupovalno vrečko za večkratno uporabo, ampak se nam zdi, da se problem tako počasi in neopazno rešuje, saj so še vedno vsi plastični izdelki v prodaji. V rešitev priletijo socialna podjetja, ki nam pomagajo izkoreniniti problem!

V čem se socialno podjetje razlikuje od ostalih podjetij? Odgovor vsekakor ni, da socialna podjetja nimajo denar, da zaposleni delajo zastonj ali da so to dobrodelne ustanove. Socialno podjetje ustvari poslovni model, ki omogoča trajnost in razvoj. S svojimi aktivnostmi rešuje globalni družbeni ali okoljski problem. Primeri takšnih problemov so prekomerna proizvodnja hrane, brezposelnost in onesnaževanje. Socialni podjetniki so med najboljšimi podjetniki, saj morajo kljub oteženim okoliščinam zagotoviti uspeh podjetja. Trije primeri od 260 socialnih podjetij v Sloveniji so Robin Food, Skuhna in nenazadnje Mladinski center Bit v Črnomlju, ki je prvi teden v decembru organiziral mednarodno usposabljanje ravno na to temo.

“Making a difference through social entrepreneurship” je mednarodno usposabljanje o socialnem podjetništvu preko programa Erasmus+, ki se ga je udeležilo 24 mladih iz 13 držav pod taktirko trenerja Angelosa Parmatziasa iz Cipra. Na usposabljanju so udeleženci izvedeli o obstoječih socialnih podjetjih, se naučili kako se lahko vsako podjetje spremeni v socialno podjetje, se poglobili vase in ugotovili kako lahko s svojim znanem in sposobnostmi prispevajo k socialnim podjetjem ali celo ustanovijo le-tega. Kot rezultat celotnega usposabljanja so ustvarili 4 poslovne modele za socialna podjetja. Tako so nastali Bring Your Bottle – trgovina brez embalaže, LovEat – čokolada za osveščanje o mentalnih težavah, MusicCall – aplikacija za podporo neznanih glasbenikov in Wheels on the road – trajnostni turizem . Vse naštete ideje so bile usmerjene na platformo za množično financiranje, kjer imajo možnost zbrati finančna sredstva za realizacijo. S ponosom vas obveščamo, da je ena od skupin zainteresirana uresničiti svojo idejo in po zaključku usposabljanja še vedno delajo na oblikovanju svoje kampanje.

Poleg neformalnega znanja so mladi na usposabljanju imeli priložnost spoznati tudi druge države in kulture. Zvečer, po opravljenih delavnicah, so predstavniki vsake države pokazali svojo glasbo, plese in kulinariko. Imeli so tudi ogled lepot Bele krajine in Slovenije. Odpravili so se na ekskurzijo v Ljubljano, kjer so obiskali socialno podjetje Skuhna – restavracijo v Ljubljani, ki nam je znana že zaradi mednarodne kuhinje in študentskih bonov. Tako so slišali tudi njihovo zgodbo reševanja družbenih problemov. Med ogledom Ljubljane so imeli udeleženci nalogo poiskati socialno podjetje, katerega poslovni model bi lahko uporabili tudi v lastni državi. Naloga je bila velik izziv, a rezultati so bili presenetljivi, saj imamo v Ljubljani veliko podjetij z dobrodelno noto in trajnostnimi načeli, ki niso registrirana kot socialna podjetja.

Vsak udeleženec je na koncu usposabljanja prejel Youthpass certifikat, ki ga lahko priloži k svojemu življenjepisu in si s tem poveča možnost zaposlitve. Smo pritegnili vašo pozornost? Tudi sami se lahko udeležite podobnih usposabljanj, kjer pridobite omenjeni certifikat in nepozabno izkušnjo z drugimi mladimi iz cele Evrope! Mladinski center Bit vsako leto pošlje kopico mladih v tujino na mladinske izmenjave in usposabljanja. V katero državo se lahko odpravite po nova znanja, se lahko pozanimate na spletni strani www.mc-bit.si. Status študenta ni potreben in večina stroškov je kritih s strani Erasmus+ programa!

Vir: MC Bit

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj