Na vsebino

Uradni obisk predsednika Državnega sveta v Jordaniji

Predsednik Državnega sveta Mitja Bervar se je od 23. do 26. novembra 2015 na povabilo predsednika senata Hašemitske kraljevine Jordanije Faisala Akefa Al-Fayeza z delegacijo Državnega sveta mudil na uradnem obisku v tej državi. V delegaciji je bil poleg predsednika tudi državni svetnik Samer Khalil iz Črnomlja, član Komisije za mednarodne odnose in evropske zadeve ter Komisije za lokalno samoupravo in regionalni razvoj ter veleposlanica Republike Slovenije Tatjana Miškova. Predsednik Državnega sveta je z gostiteljem podpisal sporazum o sodelovanju med Senatom Hašemitske kraljevine Jordanije in Državnim svetom Republike Slovenije. Delegacija se je srečala tudi s predsednikom jordanskega parlamenta Atefom Tarawnehom, s predsednikom Amanske trgovinske zbornice Isso H. Muradom in z ministrico za industrijo in trgovino Maho A. Ali. Gostitelji so pripravili tudi delovno večerjo, ki so se je udeležili številni najvišji jordanski predstavniki oblasti, med njimi predsednik vlade dr. Abdullah Al-Ensour.

Obisk predstavlja pomemben mejnik v razvoju političnih odnosov med državama, saj se vzpostavlja sodelovanje na parlamentarni ravni. Med temami pogovorov je bil v ospredju razvoj bilateralnih odnosov med državama, izmenjava ocen in pogledov na položaj v regiji, tudi v luči soočanja z valom beguncev in migrantov. Jordanija je namreč država, ki trenutno gosti 1,5 milijona sirskih beguncev in tako najbolj akutno občuti posledice konfliktov v regiji. Kljub temu ji uspeva ohranjati stabilnost in mednarodni ugled. Gostitelji so slovensko delegacijo seznanili z načrtovanimi reformami, ki utrjujejo stabilnost in razvoj države. Izražen je bil interes po izkoriščanju strateškega položaja obeh držav in spodbuditvi gospodarskega sodelovanja s ciljem, da se poveča obseg blagovne menjave med državama. Izpostavljeno je bilo sodelovanje Slovenije pri dveh projektih in sicer v zvezi z rehabilitacijo otrok iz Gaze in izobraževanjem o človekovih pravicah, ki temelji na Konvenciji o otrokovih pravicah. V zvezi z izvedbo slednjega, je delegacija Državnega sveta obiskala sirotišnico S. O. S. Village v Irbidu.

Vir: Državni svet Republike Slovenije

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj