Na vsebino

Tradicionalni 9. pohod belokranjskih veteranov na Krašnji Vrh

Člani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Bela krajina v vsakoletni program dela vključimo tudi rekreativni pohod iz Metlike na Krašnji Vrh (542 m). Le-tega izvedemo prvo soboto po 1. maju. Tako smo v soboto, 7. maja, organizirali in izvedli že deveti pohod veteranov na Krašnji Vrh v metliški občini.

V sobotnem jutru, ki je bilo kot naročeno za aktivnosti v naravi, se nas je preko petdeset zbralo na metliškem Pungartu. Tokrat so se nam na pohodu pridružili tudi prijatelji – veterani iz OZVVS Vrhnika – Borovnica, iz Kočevja in naši sosedje čez Kolpo iz UDVDR, Ogranak Zrinski-Frankopan.

Po uvodnem nagovoru našega predsednika Matije Brunskoleta in Antona Krašovca, predsednika Planinskega društva Metlika, ki je bilo naš gostitelj, smo se s prapori na čelu kolone pohodnikov podali med vinogradi, sadovnjaki, travniki in gozdovi proti našemu cilju. Po krajšem oddihu v gozdu smo pot nadaljevali do Bojanje vasi, kjer smo se okrepčali z malico iz nahrbtnika. Še kratek del poti mimo izvira Orehovec in že smo dosegli naš današnji cilj. Tu smo si najprej zmočili že suha grla in se preizkusili na dveh zanimivostih v bližini koče metliških planincev – na razglednem stolpu in plezalni steni.

V vmesnem času so prizadevni planinci in veterani pripravili značilno belokranjsko kosilo – pečenega odojka, manjkalo pa ni niti rujne belokranjske kapljice.

Sledilo je prijetno veteransko druženje, da smo lahko dorekli vse tisto, česar med pohodom nismo uspeli dokončati. Ko pa se je oglasila še harmonika in nas povezala v priložnostni pevski zbor, je kar prehitro prišel čas odhoda.

Spustili smo se v bližnjo vas Radovica, kjer pa nas je v šoli »Brihtna buča« čakala nova preizkušnja. Po »šolskih obveznostih« smo si ogledali še okostje jamskega medveda iz bližnje kraške jame Vuzelnice in že nas je avtobus odpeljal na izhodišče v Metliko.

Tu je sledilo slovo z obveznimi obljubami o čimprejšnjih srečanjih in polni novih vtisov smo se odpravili na svoje domove. Letošnji pohod je tako minil v res lepem vremenu in v sproščenem razpoloženju udeležencev.

Vir: Člani OZ veteranov vojne za Slovenijo Bela krajina

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj