Na vsebino

Teden slovenskih naravnih parkov s pestrim dogajanjem tudi v Beli krajini

Slovenski naravni parki praznovanje evropskega dneva parkov, ki ga obeležujemo 24. maja, krepijo s tednom slovenskih naravnih parkov. Upravljalci zavarovanih območij so v tem času pripravili pestro paleto različnih dogodkov, ki so jih predstavili tudi na skupni novinarski konferenci v Šokčevem dvoru v Žuničih, ki je info točka Krajinskega parka Kolpa. Slednji je namreč v letošnjem letu predsedujoči park Skupnosti naravnih parkov Slovenije, ki trenutno združuje 16 zavarovanih območij. Tem naj bi se kmalu pridružil nov član - Krajinski park Lahinja.

V Žuničih se je medijem predstavila večina vodij zavarovanih območij narave, povezanih v neformalnem združenju Skupnosti naravnih parkov Slovenije, poleg njih pa tudi predstavnik zveze Parkov Dinaridov Martin Šolar, svetovalka predsednice republike za podnebne politike in človekove pravice Eva Tomič in nekateri drugi deležniki s področja varstva narave. Kot nam je povedal direktor Krajinskega parka Kolpa Boris Grabrijan, želijo s tovrstnimi dogodki opozoriti na pomen ohranjanja narave, biotske raznovrstnosti in prikazati raznolikost naravnih parkov, ki jih je v Sloveniji kar 50.

V Beli krajini bo osrednji dogodek tedna slovenskih naravnih parkov potekal v nedeljo, 26. maja, med 14. in 19. uro v Šokčevem dvoru v Žuničih. Za obiskovalce pripravljajo brezplačen voden ogled muzeja na prostem, prikaz predelave lanu, volne, konoplje, ogled razstave v rokodelskem centru, otvoritev slikarske razstave Alojza Sedovnika ter bogat kulturni program.

Obiskovalci bodo poleg naštetega lahko brezplačno preizkusili električna kolesa, obiskali stojnice lokalnih ponudnikov hrane in rokodelstva, na ogled bo razstava avtohtonih pasem rejnih živali, prikaz striže ovc, obrezovanja parkljev in tretiranja proti parazitom ter ravnanja z volno in še veliko drugega.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj