Na vsebino

Živahen teden slovenskih naravnih parkov

V Šokčevem dvoru je potekal tradicionalni dan odprtih vrat Krajinskega parka Kolpa.
V Šokčevem dvoru je potekal tradicionalni dan odprtih vrat Krajinskega parka Kolpa.

Za nami je Teden slovenskih naravnih parkov, v katerem se je odvilo veliko zanimivih: strokovnih in družabnih dogodkov po vseh slovenskih zavarovanih območjih. Zavarovana območja so naravi parki, naravni rezervati in naravni spomeniki. Naravni parki - zakon jih imenuje širša zavarovana območja so po naših predpisih: narodni, regijski in krajinski parki. Večino jih je zavarovala država, nekatere so zavarovale občine in sedaj imamo več primerov ko država in občina v partnerstvu skupaj zavarujeta določeno območje. Vsa zavarovana območja je določila Slovenija s predpisi o ohranjanju narave, številna od njih pa imajo tudi mednarodni pomen (na primer Natura 2000, Ramsar,…).

V tem tednu smo obeležili: svetovni dan čebel in prostoživečih opraševalcev, dan biotske raznovrstnosti, dan Nature 2000 in kot zadnjega mednarodni dan naravnih parkov. Že od leta 1999 tega enotno obeležujemo 24. maja, v spomin razglasitve prvega narodnega parka v Evropi, ko so Finci pred več kot 100 leti z zakonom in vzpostavitvijo režima zavarovali širše območje narave.

Da bi čimbolj predstavili prihajajoče dogodke in delo ter načrte Skupnosti naravnih parkov Slovenije (SNPS), ki ji trenutno predseduje Javni zavod Krajinski park Kolpa je bila 22. maja v Žuničih organizirana odmevna konferenca za medije, na kateri je sodelovala večina od 16 članic SNPS, s svojim obiskom pa nas je zelo razveselila tudi mag. Eva Tomič, svetovalka v Uradu predsednice republike, ki pripravlja predsedničino srečanje s skupnostjo upravljalcev parkov.

V Krajinskem parku Kolpa že tradicionalno ob tej priložnosti pripravljamo dan odprtih vrat v Šokčevem dvoru, ko javnosti ob prijetnem druženju poskušamo prikazati vsaj del naših aktivnosti. Letošnja nedeljska prireditev (26. maja) je bila še posebno bogata. Predstaviti parka in prikazu predelave lanu, konoplje in volne (Tončka in Boris) je sledil ogled uskoške domačije in bogatih zbirk prodajne razstave v rokodelskem centru.
Kmetje in rokodelci iz območja parka in celotne Bele krajine so obiskovalcem na stojnicah predstavili svoje proizvode in jih ponudili v prodajo. Mlajši so bili posebno navdušeni nad možnostjo vožnje z električnimi kolesi. Najbolj so uživali malčki, ki so jih starši prevažali v rikšah. Osrednji del dogajanja pa je bil bogat kulturni program. Predvsem z namenom odprtja čudovite (prodajne) slikarske razstave (ki bo na ogled vse poletje) Alojza Sedovnika, so dogodek podprli številni umetniki: Kamišibaj gledališče so s predstavami za najmlajše izvedli: Breda in Darko Kočevar, Tatjana Grabrijan in Maruša Pušnik. Glasbene vložke so nam pripravile adlešiške Kresnice in ansambel Moj dom. Povezovalec programa je bil igralec Jernej Kuntner. Nedvomno pa je bil zvezda nedeljskega popoldneva (upokojeni) igralec in pesnik Tone Kuntner. Predstavil nam je Prešerna, Cankarja in Menarta (belokranjskega zeta - kot ga je imenoval …); predvsem pa nam je interpretiral več svojih udarnih pesmi s kmečko, narodnostno in naravovarstveno tematiko.

Hkrati je potekala tudi razstava drobnice za katero so 50 živali prispevali ekološki kmetje: Tinka Požek - Grajska, Niko Novak - Vučeč, Franc Čemas – Peričin in Izidor Grabrijan – Kmetija Vučji ogrizek. Šestnajstkratni državni prvak v striženju ovc Alojz Novak – Slavc pa je prikazal strižo ovc, obrezovanje parkljev in strokovno ravnanje z živalmi, ki so bile ograjene v ograjah primernih za varovanje pred velikimi zvermi. Izvedenih je bilo tudi nekaj prikazov in dogodkov povezanih z izvedbo CLLD projekta Iz drobnice.

Bogato kulinarično ponudbo so tudi tokrat zagotovile Pečkarke – kulinarična sekcija KUD Božo Račič Adlešiči. S pomočjo številnih prijateljev Krajinskega parka Kolpa je maloštevilni kolektiv Javnega zavoda KP Kolpa tako izpeljal
še eno čudovito prireditev na kateri je več sto obiskovalcev zelo uživalo. Obisk je bil kljub slabi vremenski napovedi zelo številčen, ozračje med nastopajočimi in obiskovalci pa je bilo zelo prijetno, prijateljsko in nabito s pozitivno energijo.

Že pred leti smo Krajinski park Lahinja in Krajinski park Kolpa skupno pripravljali dan odprtih vrat in letos smo to sodelovanje ponovno obudili z gostovanjem v Nerajcu. V okviru projekta CLLD: Iz drobnice je bil 24. maja izveden tudi regionalni posvet in Boris Grabrijan je za to priložnost izvedel predavanje z naslovom »Pomen reje avtohtonih domačih pasem živali za ohranjanje kulturne krajine in biotske raznovrstnosti«, tudi del projekta Iz drobnice.

Zadnji dogodek v okviru aktivnosti Skupnosti naravnih parkov Slovenije pa je bilo praznovanje 100-letnice Alpske konvencije, ki je prvi začetek zavarovanja narave pri nas in je hkrati tudi začetek delovanja današnjega
Triglavskega narodnega parka (TNP). Kolegi iz TNP so nam v Trenti pripravili zelo lep dogodek, ki ga je med številnimi pomembnimi osebnostmi iz strokovnega in javnega življenja obiskala tudi predsednica republike dr.
Nataša Pirc Musar, pokroviteljica letošnjega praznovanja.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj