Na vsebino

Takšna je trenutna precepljenost v belokranjskih občinah

Tako kot vsak mesec narašča število v Slovenijo dobavljenih odmerkov cepiva proti covidu-19, se povečuje tudi delež cepljenih prebivalcev, ki pa je neenakomeren po regijah. Najboljše se približujejo 30 odstotkom cepljenih s prvim odmerkom, v vseh regijah pa je vsaj z enim odmerkom cepljena četrtina prebivalstva. Med slednje sodijo tudi belokranjske občine.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je bilo do današnjega dne v črnomaljski občini s prvim odmerkom cepljenih 24,9 odstotka, z vsemi odmerki pa 11,8 odstotka prebivalcev.

V občini Metlika je bilo s prvim odmerkom cepljenih natanko 26 odstotkov, z vsemi odmerki pa 14,8 odstotka prebivalcev.

V semiški občini je bilo doslej s prvim odmerkom cepljenih 26,3 odstotka, z vsemi odmerki pa 12,7 odstotka prebivalcev.

Večina je cepljenih s cepivom proizvajalca Pfeizer, podobno kot drugod, pa tudi veliko Belokranjcev zavrača cepljenje z AstraZeneco.

Po podatkih NIJZ-ja je bilo z enim odmerkom cepljenih 608.721 ljudi, z vsemi odmerki pa 313.812. Delež cepljenih z vsemi odmerki trenutno znaša 14,9 odstotka v prebivalcev Slovenije.

Med cepljenimi po podatkih NIJZ-ja prednjačijo ženske, saj jih je bilo z enim odmerkom cepljenih 324.328, z vsemi odmerki pa 176.962. Z enim odmerkom je bilo cepljenih 284.393 moških in z vsemi odmerki 136.850.

Kot je pojasnila nacionalna koordinatorica programa cepljenja z NIJZ Marta Grgič Vitek, je cepljenje proti covidu-19 priporočljivo tudi za prebolevnike, ki lahko odmerek prejmejo takoj po koncu izolacije, in ne šele po pol leta. Za zdaj je cepiva še vedno premalo in ne ostaja, zato se je treba, kot je poudarila, še naprej držati nacionalne strategije cepljenja, ki daje prednost starejšim ne glede na datum prijave.

Starostne skupine nad 70 let so relativno dobro precepljene. Tudi skupina nad 60 let je skoraj 50-odstotno precepljena, pri starejših od 50 pa do take precepljenosti še veliko manjka, je izpostavila.

Spomnila je tudi na priporočene presledke med prvim in drugim odmerkom po posameznih proizvajalcih, ki naj pri Pfizerjevem cepivu znaša tri tedne oz. štiri pri cepivu Moderne.

Po posodobljenih priporočilih za cepljenje je mogoče cepljenje z drugim odmerkom AstraZenece opraviti že pred iztekom 12 tednov, a po štirih po prejemu prvega odmerka. Stroka sicer zaradi boljše učinkovitosti priporoča daljši presledek. Tisti, ki se želijo cepiti pred strokovnim priporočilom, se morajo samo dogovoriti v cepilnem centru.

Kot je pojasnila Grgič Vitkova, je cepljenje priporočljivo tudi za osebe, ki so prebolele covid-19. Mogoče je takoj po končani izolaciji, lahko pa se varno odloži do pol leta po bolezni. Pojasnila je, da so odlog cepljenja za prebolevnike priporočali, ko je bila količina odmerkov cepiva zelo omejena.

Če pa je minilo več kot osem mesecev od začetka bolezni ali če je posameznik imunsko kompromitiran, oseba prejme polno cepljenje. Kdor je zbolel po prvem odmerku, naj drugi odmerek prejme v šestih mesecih po začetku bolezni.

Spomnila je, da se bo tistim, ki so bili cepljenji zelo zgodaj, počasi izteklo šestmesečno obdobje, ko naj bi bili polno zaščiteni. Zaenkrat sta še vedno priporočena samo po dva odmerka cepiva, tretji pa ni še nikjer priporočen in po njeni oceni pred jesenjo verjetno tudi ne bo.

Sicer pa še ni popolnoma jasno, koliko časa traja zaščita po polnem cepljenju. Trenutno govorijo o šestih mesecih, a se bo to obdobje verjetno moralo podaljšati glede na to, kaj bo pokazala literatura. Grgič Vitkova meni, bo to v digitalnem zelenem potrdilu, ki bi bo njenih besedah verjetno zaživel junija, že urejeno.

Svetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ se še ni opredelila glede mešanja cepiv različnih proizvajalcev, razen v izjemnih primerih, kot so nosečnice, za katere se priporoča cepivo mRNK. Če je bila nosečnica najprej cepljena z AstraZeneco, se za drugi odmerek priporoča cepivo Moderne ali Pfizerja.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj