Na vsebino

Strokovna ekskurzija v Kočevje in Ribnico

Včeraj so imeli dijaki 3. ST in 2. OK strokovno ekskurzijo v Kočevje in Ribnico. Ogledali so si podjetja RIKO – KOR Ribnica, Yaskawa Slovenija, d. o. o. Ribnica, ROTIS Kočevje in ITAS – CAS Kočevje.

V podjetju RIKO – KOR so si ogledali izdelavo in strojno obdelavo s postopki odrezavanja večjih zvarjencev, ki potekajo na velikih obdelovalnih centrih z gibi delovne mize 8 m x 3 m x 2,5 m. Dijaki so imeli možnost videti obsežen strojni park za zahtevno mehansko obdelavo kovinskih izdelkov, mehanski, plazemski in plamenski razrez pločevin, jeklenih profilov ter orodja za krivljenje kovinskih elementov.

Yaskawa Slovenija, d. o. o. je podjetje, ki je sistemski dobavitelj robotike in avtomatizacije delovnih procesov v industriji, izdeluje pa sistemske in specialne aplikacije z roboti Motoman japonskega podjetja Yaskawa. V podjetju je bil osnovni poudarek na inženiringu robotskih celic, ki so namenjene varjenju v avtomobilski industriji. Sestava in montaža celice se izvrši pri končnem kupcu.

Podjetje Rotis, d. o. o. v Kočevju je podjetje s 25 – letno tradicijo in je največji proizvajalec ležajev, zobnikov, zvarjencev in drugih strojnih elementov. Njihovi izdelki se vgrajujejo v najzahtevnejše konstrukcije, kot so vetrne turbine, v stroje na naftnih ploščadih, v gozdarske stroje … Dijaki so si ogledali izdelavo aksialnih ležajev s pogonom velikosti od 0,3 do 3 metre, postopek frezanja in pehanja zobnikov.

Za konec smo obiskali še podjetje ITAS – CAS, ki je specializirano za proizvodnjo transportnih sredstev. Ogledali smo si izdelavo avtomobilskih betonskih mešalcev oziroma hrušk za prevoz betona velikosti od 4 do 15 m3. Poudarek je bil na razrezu in preoblikovanju pločevine, EPP varjenju, peskanju pločevine in končne površinske zaščite izdelkov.

Vir: Srednja šola Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj