Na vsebino

Strokovna ekskurzija 2.OK in 4.ST

Včeraj so se dijaki 2.OK in 4. ST odpravili na strokovno ekskurzijo, za potrebe pokrivanja OIV/ID. Spremljala sta jih Leopold Grahek, dipl. inž. str. – vodja in Gregor Cindrič, univ. dipl. inž. str.

Prvi postanek je bil v Semiču, kjer smo si ogledali podjetje ISKRA Semič, oddelek orodjarna. Oddelek se ukvarja z izdelavo orodij za lastno potrebo in za zunanji trg. Orodja so prvenstveno namenjena brizganju plastike. Izdelava poteka na sodobnih CNC strojih (stružnice, frezalni stroji in erozija).

Naslednje podjetje je bilo TOM PLAST, ki se nahaja v neposredni bližini ISKRE. V podjetju nam je vodja razvoja predstavil podjetje (število zaposlenih, lokacije njihovih podjetij, ključne kupce in lastniško strukturo). Sledil je ogled proizvodnega dela, kjer poteka brizganje plastike na velikih – 1200 tonskih strojih in ogled oddelka montaže, kjer brizgane dele sestavljajo v končni izdelek – celoto.

Zadnje podjetje, ki so si ga dijaki ogledali je bilo podjetje CECOMP iz Mirne peči. Podjetje je v italijanski lasti. Ukvarjajo se z štancanjem pločevine za potrebe avtomobilske industrije. Najprej so nam predstavili podjetje, nakar je sledil ogled proizvodnega dela, ki je potekal pod vodstvom vodje proizvodnje. Pokazal nam je progresivna orodja za izdelavo izdelkov in potek njihove izdelave na velikih 1500 tonskih štancah. Ogledali smo si tudi oddelek kontrole, kjer so nam prikazali natezni preizkus in 3D merilni stroj, na katerem poteka kontrola izdelkov.

Vir: Srednja šola Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj