Na vsebino

Strelsko urjenje in tekmovanje s pištolo ter revolverjem

Usposabljanje z lahkim pehotnim orožjem, ki vključuje tudi streljanje, je ena od osnovnih vojaško-strokovnih dejavnosti Območnega združenja slovenskih častnikov (OZSČ) Bela krajina. Tako smo tudi za petek, 14. junija 2024, planirali usposabljanje in strelsko tekmovanje s pištolo velikega kalibra in z malokalibrskim revolverjem.

Ob začetku srečanja smo se z enominutnim molkom poklonili spominu preminulega majorja Jožefa Škofa, nekdanjega dolgoletnega predsednika partnerskega in prijateljskega OZSČ Maribor.

Na strelišču v metliški občini smo se zbrali člani OZSČ Bela krajina, nekateri družinski člani in naši prijatelji iz OZSČ Brežice in OZSČ Novo mesto. Po pripravi strelišča je sledil nagovor predsednika OZSČ, stotnika Antona Krašovca. V nadaljevanju pa nas je nagovoril vodja streljanja, podpolkovnik Anton Šuklje, ki nas je podrobno seznanil s pravili, ki veljajo na strelišču. Nato smo začeli s strelskim tekmovanjem: s pištolo kalibra 9 mm smo izvedli tekmovanje posameznikov na razdalji 15 metrov na tarčo 50x50 cm s tremi poskusnimi naboji in z desetimi naboji za oceno. Ob doslednem spoštovanju pravil je tekmovanje devetindvajsetih strelcev potekalo brezhibno in se je kar hitro zaključilo.

V nadaljevanju so se pomerile tudi štiri udeleženke tokratnega tekmovanja. Po usposabljanju z orožjem so pod istimi pogoji, kot strelci, uspešno izvedle streljanje z malokalibrskim revolverjem.

Po končanem tekmovanju smo pospravili strelišče, nato pa smo odšli na bližnji prireditveni prostor – na loko ob potoku. Tu smo izvedli analizo usposabljanja in strelskega tekmovanja, razglašeni pa so bili tudi najboljši strelci, prvim trem so bile podeljene priložnostne medalje: med moško konkurenco je bil najboljši Anton Tkalec (OZSČ Brežice), drugi je bil Branko Kobetič, tretji pa Dušan Bezek (oba OZSČ Bela krajina) – vsi trije so dosegli odličnih 95 krogov.

V tekmovanju predstavnic nežnejšega spola pa je bila najboljša Alina Maslova (OZSČ Brežice) pred Anico Velše in Hermino Golobič (obe OZSČ Bela krajina).

Sledil je bolj sproščen del sobotnega druženja – malica s pravim vojaškim fižolom (pasuljem) s klobaso in z domačo kapljico. Ob živahnih pogovorih v prijetni družbi je kar prehitro napočil čas za odhod domov.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj