Na vsebino

Stara Metlika (360)

Sine Franc Uršič: "Verjetno pri Bartusu, okoli 1960."

Zdravko Pavlovič: "Pozdravljen Sine. Ti bom poizkušal napisati kdo so. Od desne: Toni Okoren, Martin Črnugelj, Braco Uršič, Mirko Trampuš, Daro Flajšman, bi rekel Daro Kopinič - a ni nikoli imel brade, Simonič,Horvat, Pezdirc, ?, ?, Slavo Orlič."

Tatjana Žele: "Kolko let pa šteje gostila Bartus? V njej se je izmenjalo ogromno generacij. I ja sm skuz visela tam. Takrat ni blo nobene zasvojenosti s tehnologijo. Družli smo se pri Bartusu, kartali, igrali šah, človek ne jezi se, se pogovarjali, sestankovali. Bi bla praf zanimiva kaka razstava fotografij na temo "pr Bartusu".

Alenka Mežnaršič: "Po mojih raziskovanjih je tako:

Hiša je bila last družine Premer iz Primostka /Trčkov mlin/ dobila jo je za doto Ana Premer por. Mežnaršič, ko se poročila z mesarjem Francem Mežnaršičem, ki je bil vdovec roj. Vavta vas 1814 leta, v Metliki se je izučil mesarske obrti, na placu pri mesarju Grbcu (hiša Majzelj ).

Katarina Čuk, prva žena, mu je umrla po porodu in mu pustila tri nedorasle otroke, dojenčka.

Z Ano Premer (roj.1833) se je poročil leta 1851 in od takrat dalje naj bi bila gostilna, ni pa znano, če bi jo imeli tudi Premerjevi pred tem, oni so se bavili z mlevskimi izdelki in jih prodajali v Barletovi hiši (Vlahova nasproti zadruge).

Ena od treh sestra se je poročila z g. učiteljem Barletom. Poleg gostilne so imeli tudi mesarijo. Mislim, da vsa leta ni bilo prekinitve.

Mežnaršič F. je imel iz prvega zakona tri otroke, nova mati Ana, je bila od moža mlajša 19 let, od njegove prve hčerke pa 8 starejša, mali je bil star eno leto, ob njuni poroki. Rodila mu je enajst otrok, nekateri umrli že kot otroci.

nina sestra Helena je poročila Francovega sina Antona iz prvega zakona, ta dva starša sta imela poleg drugih otrok še dvojčici Amalijo in Sofijo, Amalija je bila poročena v družino Šturm, posestnik, trgovec in še kaj. Njuna hiša je bila današnja Kambičeva galerija. Otroci so se, koliko jih niso pokopali pri sv. Roku, že v otroški dobi odšli po svetu, nekateri pa so ostali, ker jih je vezala Metlika.

Tako je to, Tatjanca, zanimivo, dolga doba. Mislim, da sem o tem že enkrat pisala. Prišvrk Bartus je po besedah strica Žarkota prinesel izza gore, ampak Bartus in Bartuš sta v Metliki zakon za mlade, manj mlade generacije že častitljivih 173 let."

Vir: Stara Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj