Na vsebino

Sončne ure štejejo le svetle sončne dni ...

V času, ko imamo vse manj časa, je ura eden izmed nepogrešljivih pripomočkov, na katerega nam največkrat pade pogled. Pa naj bo to ročna ura, stenska ali pa tista na mobilnem telefonu. Vedno jo imamo kje pri sebi, saj nam dnevne obveznosti včasih do minute natančno kreirajo naše življenje. Včasih pa ni bilo tako, posamezna obdobja leta so krojili zgolj letni časi, dele dneva pa vzhajanje sonca, njegova pot po nebu in sončni zahod.

Šele kasneje se je pojavila potreba po točnejšem merjenju časa, prvi načini merjenja so bile sončne in vodne ure, kasneje peščene. Po nekaterih virih so sončne ure uporabljali že Kitajci davnih štiri tisoč let pred našim štetjem, prva pristna omemba sončnih ur pa sega 750 let pred našim štetjem. Sončne ure so omenjene tudi v Stari zavezi.

Sončne ure za svoje »delovanje« izkoriščajo dnevno vrtenje Zemlje, zaradi katerega se lega nebesnih teles glede na meridian kraja neprestano spreminja. Sončne ure se med seboj v osnovi razlikujejo po ploskvah, na katere padajo sence kazalca. Tako poznamo vertikalne in horizontalne sončne ure. V Sloveniji je največ vertikalnih, nahajajo se na stenah starejših hiš, graščin in cerkva, ki so obrnjene proti jugu.

Sončne ure so kot merilne naprave že davno utonile v pozabo. Redke ohranjene pa so ostale dragocen kulturni spomenik. Skozi stoletja so bile sončne ure hvaležen predmet za slikarske umetnike. Razni motivi na številčnicah teh ur pa nam pričajo o kulturi in umetniškem okusu naših prednikov.

Sončne ure nam kažejo pravi, to je zimski čas, torej so točne samo do premika urinih kazalcev na poletni čas, saj se senca na teh urah »ne da premikati«. Pa tudi bi najbrž bilo nesmiselno dvakrat na leto na številčnici malati nove drugačne rimske številke. No, saj nekaj se govori, da bo prenehala ta nesmiselna uredba o premikanju urinih kazalcev in sončne ure bodo zopet točne celo leto.

Seveda pa sončne ure delujejo samo ob sončnih dneh in nam na nek način štejejo le svetle sončne dni, kar je v svoji pesmi o sončnih urah napisal Fran Milčinski-Ježek:

Sončna ura dobro ve,

šteti temnih ur ne sme,

kaj zato, če temno danes

je vse nebo,

jutri zlato sonce bo.

Delaj kakor te uči:

Štej le svetle sončne dni.

če ti je kdaj hudo,

kar pozabi na to,

saj bo jutri spet lepo.

Ker nam vremenoslovci obljubljajo nekaj lepih sončnih dni, bosta tudi te dve sončni uri na sončni strani Gorjancev kazali Semičanom in Metličanom točen čas …

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj