Na vsebino

So občinski redarji prestrogi ali zgolj dosledni?

Marjan Kastelic, vodja Medobčinske inšpekcije in redarstva občin Bele krajine.
Marjan Kastelic, vodja Medobčinske inšpekcije in redarstva občin Bele krajine.

Letno poročilo Medobčinske inšpekcije in redarstva občin Bele krajine (MIR) so pred poletnim premorom pod drobnogled vzeli vsi trije belokranjski občinski sveti. Največ razprave je bilo v Črnomlju in Metliki, kjer je tudi največ problemov.

V črnomaljski občini so svetniki ob predstavitvi letnega poročila opozorili na domnevne nepravilnosti občinskega redarstva pri izvajanju nadzora parkiranja avtomobilov pri javnih zavodih. Podžupanja in svetnica Maja Kocjan (SDS) je izpostavila ogorčenost nekaterih staršev otrok, ki jih je redar oglobil zaradi napačnega parkiranja pred vrtcem Loka, ko so pripeljali malčke v varstvo. Starši so po njenem zgroženi nad tem, da eden izmed redarjev piše kazni, drugi pa dogajanje opazuje iz avtomobila. Podobno se po besedah Kocjanove dogaja tudi pred zdravstvenim domom v Črnomlju. Kot je dejala, ne gre za nepravilno parkiranje na pločnikih ali prostorih, ki so namenjeni invalidom, ampak za prežanje nad nepravilno parkiranimi avtomobili pred vrtcem ob točno določenih urah. Od redarjev zato pričakujejo več »človeškega vidika«, saj gre le za kratkotrajno parkiranje.

Vodja MIR Marjan Kastelic je navedbe Kocjanove zavrnil. »Sem bil zraven. V roku enega leta smo v Loki napisali tri ali štiri globe za napačno parkiranje, in sicer na mestu, ki je namenjeno invalidom. Kar se tiče ostalih glob zaradi parkiranja na pločniku, smo jih napisali dve ali tri,« je pojasnil.

Jože Veselič (SDS) je opozoril na »nekorektnost« redarja, ki je napisal kazen njegovemu sodelavcu, ko se je ta s službenim avtomobilom pripeljal po material v poslovni prostor na Zadružni cesti v Črnomlju. Doletela ga je globa za nepravilno parkiranje, čeprav na parkirišču ni ostal dlje kot pet minut. Kot pravi Veselič, gre za nujne zadeve, ki jih opravljajo vozniki službenih vozil, ki kratkotrajno parkirajo, zato jih po njegovem ne bi smeli kaznovati. Tudi on je redarje pozval, naj začnejo »razmišljati človeško«.

Nekateri svetniki so po drugi strani menili, da je občinske odloke pač potrebno spoštovati, saj bi lahko v nasprotnem primeru dobili kaotično stanje. »Če ne bi redar ukrepal, navsezadnje je plačan za to, bi imeli v nekem trenutku lahko pravo zmedo z avtomobili na pločnikih, odstavnih pasovih, zelenici,« je opozoril svetnik Janez Perušič (SD).

Kastelic je ob tem še povedal, da več kot polovico nadzora v prometu opravijo v črnomaljski občini, kjer opažajo tudi največ nepravilnosti na parkiriščih, medtem ko vozniki v Metliki in Semiču večinoma upoštevajo predpisano prometno signalizacijo. »V Semiču je skoraj nemogoče narobe parkirati, kakor tudi v Metliki, saj je parkirnih mest dovolj. V Črnomlju je stanje drugačno, potreb po parkiranju je veliko, parkirnih mest pa ne,« je dejal.

V Metliki o odpadkih, parkiranju in zapuščenih avtomobilih

Ob obravnavi omenjenega letnega poročila na seji metliškega občinskega sveta je svetnico dr. Ano Logar (Glas neodvisnih) zbodlo dejstvo, da je v poročilu zelo malo napisanega glede varovanja s komunalnimi odpadki. Zanimalo jo je, ali je MIR, glede na večkrat izrečene pozive s strani članov sveta, sploh izvajal nadzor nad ločevanjem komunalnih odpadkov po gospodinjstvih in pregled ekoloških otokov.

Marjan Kastelic je odgovoril, da ekološke otoke nadzirajo in v primeru, da so ti neurejeni, o tem obvestijo Komunalo Metlika. Dodal je, da je nepravilnosti na tem področju zelo težko dokazovati. Glede nadzora po gospodinjstvih so se po njegovih besedah s komunalo dogovorili, da bodo sprva le opozarjali na kršitve, v naslednji fazi pa naj bi MIR proti kršiteljem tudi ustrezno ukrepal.

Samostojni svetnik Anton Pezdirc je opozoril na problematiko parkiranja na območju Gale ter izpostavil neustrezen prometni znak za parkiranje pri Lekarni Metlika. Kastelic je pojasnil, da ima MIR pristojnost izvajanja nadzora nad parkiranjem pri Gali izključno pri lekarni in na prostorih za invalide, Občina Metlika pa se lahko odloči za postavitev prometnega znaka z bolj jasnimi navedbami glede omejitve parkiranja.

Anton Gerkšič (Gibanje Svoboda) se je dotaknil problematike izpustov odpadnih vod občanov, še posebej na vodovarstvenih območjih. Kastelic je povedal, da je treba v takih primeru obvestiti inšpekcijo, ki bo uvedla ustrezni postopek. Ko gre za enkratne izlive odpadnih vod, sploh tiste, ki se dogajajo v popoldanskih ali večernih urah, pa je predlagal, da tem obvestijo policijo, ki bo zadevo dokumentirala in nato obvestila MIR, kjer bodo uvedli prekrškovni postopek.

Martin Pečarič (Lista za povezovanje in razvoj ) se je dotaknil problematike starih neregistriranih avtomobilov v naselju Svržaki. Kastelic je povedal, da je za področje razgradnje starih avtomobilov pristojen inšpektorat za okolje. Za ukrepanje v zvezi z zapuščenimi, neregistriranimi avtomobili na javnih prostorih sicer imajo pooblastilo za odstranitev, nerešeno pa ostaja vprašanje izvajalca odstranitve in hrambe teh vozil ter izterjave nastalih stroškov.

Še najmanj vprašanj so imeli za vodjo MIR semiški občinski svetniki. V najmanjši belokranjski občini je bilo lani tudi manj inšpekcijskih postopkov v primerjavi s preteklimi leti, MIR pa tam ukrepa večinoma zaradi neurejenega rastlinja ob občinskih cestah, ki ovira promet ter divjih odlagališč.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj