Na vsebino

Skrb za zdrave zobe

Zdrava ustna votlina z zdravimi zobmi je ogledalo splošnega zdravja. Zdravje mlečnih zob pomeni boljšo kakovost otroškega življenja in je osnova za zelo zaželeno bleščečo vrsto pravilno postavljenih zdravih zob.

Z vzgojo koristnih navad je potrebno začeti zgodaj v otroštvu, saj je to obdobje, v katerem so programi promocije zdravja najbolj učinkoviti. Psihologi pravijo, da navade pridobljene do četrtega leta starosti ostanejo vse življenje. Otrok v vrtcu preživi devet ur dnevno in zaužije tri ali štiri obroke hrane.

Oblikovanje zdravega življenjskega stila je že v otroštvu izredno pomembno. Tega se zavedamo tudi v našem vrtcu in si prizadevamo da bi čimbolj aktivno uresničevali cilje, ki predstavljajo zdravo življenje otrok. Aktivno se vključujemo v program zobozdravstvene vzgoje in izobraževanja, ki ga izvaja Zdravstveni dom Metlika.

Medicinska sestra za zobozdravstveno vzgojno in preventivno dejavnost Irena Žlogar obiskuje otroke v vrtcu. To je sestavni del njenega zobozdravstvenega preventivnega dela. Z otroki se v igralnici najprej pogovarjajo o zobeh – o tem zakaj jih imamo, kakšna hrana zobem škodi, o pomembnosti rednih obiskov pri zobozdravniku, poudarek pa je tudi na zdravi prehrani. Ob tem uporablja slikovni material: razne risbice, pobarvanke, pesmice o zobkih in model zob. Po končanem razgovoru se otroci pri umivalniku “učijo” pravilnega čiščenja zob.

Vir: Vrtec Metlika

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

     
110
22
37
45
55
67
77
83
91
10
21
23
24
26
27
30
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj