Na vsebino

Skokovit porast okužb tudi v Beli krajini

V Sloveniji so včeraj opravili 5665 PCR-testov in z njimi potrdili 1393 okužb z novim koronavirusom, kar je največje dnevno število potrjenih okužb po 7. aprilu. Pozitivnih je bilo 24,6 odstotka testov.

V bolnišnicah se zaradi nove koronavirusne bolezni zdravi 333 bolnikov, 76 jih je na intenzivni negi. V ponedeljek so umrli trije bolniki s covidom.

NIJZ ocenjuje, da je trenutno v Sloveniji 10.643 aktivnih primerov koronavirusnih okužb. V zadnjih dveh tednih so sicer pri nas potrdili 502 okužbi na 100.000 prebivalcev, povprečje v zadnjih sedmih dneh pa je 915.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 so včeraj v Beli krajini potrdili 39 okužb (v nedeljo nobene): Črnomelj 22, Metlika 13, Semič 4.

Po podatkih sledilnika je trenutno v Beli krajini 180 aktivnih primerov okužbe: Črnomelj 86, Metlika 63, Semič 31.

Od srede brez pogoja PCT le v živilsko trgovino ali lekarno

V sredo stopajo v veljavo obsežne spremembe odlokov za omejevanje širjenja epidemije covida-19, ki uvajajo pogoj PCT v veliko večino javnega življenja v državi. Pogoja PCT ne bo treba izpolnjevati le mlajšim od 12 let oz. ob obisku trgovine z živili, lekarne ali drogerije. Izjema bo še obisk zdravnika zaradi nujnega zdravstvenega stanja.

K frizerju, v gostinski lokal, bencinsko črpalko, urade, trgovske centre in v praktično vse trgovine razen živilskih tako ne bo več mogoče vstopiti brez pogoja PCT. Stranke bodo PCT-pogoj lahko izkazale na več načinov. Kot dokazilo za cepljenje, prebolelost in testiranje bodo veljali tako QR-koda kot vsi drugi verodostojni dokumenti, iz katerih je mogoče razbrati identiteto in datum. Če potrošnik ne izpolnjuje pogoja PCT, mu ponudnik blaga ali storitev tega ne sme prodati.

Pogoj PCT morajo za čas opravljanja dela izpolnjevati vsi delavci in osebe, ki na kakršni koli pravni podlagi opravljajo delo pri delodajalcu, ali samostojno opravljajo dejavnost. Preverjanje pogoja PCT so dolžne organizirati odgovorne osebe, ki izvajajo ali organizirajo opravljanje dela. Oseba, ki za izpolnjevanje pogoja PCT potrebuje negativen test, lahko to dokazuje s PCR testom, hitrim testom ali samotestiranjem.

Vir: STA, Sledilnik covid-19

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj