Na vsebino

Semič v starih cajtih (323)

Pust – 1975

Kako so štrekljevski voluharji reševali naftno krizo

Tudi pred petdesetimi leti so Štrekljevčani in okoličani znali dostojno in slovesno proslaviti ta veliki ljudski praznik.

Pod idejnim in organizacijskim vodstvom učitelja Slavka Pavlakoviča so celo ustanovili pustno društvo ŠTREKLJEVSKI VOLUHARJI, ki je premoglo svoj prapor, člansko izkaznico, emblem in žig.

Njihovo osnovno geslo je bilo: GRIZI, GLODAJ!

Med leti 1973 in 1977 so na Štrekljevcu pripravljali odmevna pustovanja, na katerih so zgrizli in zglodali (v obliki skečev), pereče krajevne probleme, kot so bili: asfaltiranje 'Jamarjeve mame' – jamaste makadamske ceste proti Semiču, napeljali so vodovod in telefon, ustvarili so avtobus in z njim vzpostavili redno avtobusno progo Štrekljevec – Štiri roke, izumili stroj za zdravljenje pijančkov, …

Na koncu so vedno spodobno in nežno ugonobili ter poslali na oni svet nič krivega dobrodušnega Pusta. Seveda so ga še prej obtožili in obsodili za vse križe in težave, ki so jih pestili v preteklem letu; pa jim je bilo nekoliko lažje pri duši.

Tako so Štrekljevski voluharji zabavali sebe in veliko število radovednežev, ki so z veseljem obiskovali njihove zabavno kritične pustne prireditve.

Na današnjem filmskem posnetku pa si oglejte kako so Voluharji reševali takrat zelo aktualno svetovno pomanjkanje nafte s tem, da so v goste povabili samega arabskega šejka. Ta se je z veseljem odzval povabilu in na obisk je prijezdil kar na kameli.

Do kvalitete posnetka ne bodite preveč kritični, saj sem ga posnel s preprosto snemalno tehniko, šibkim snemalnim znanjem in 'gorenjskio škrtostjo' pri porabi dragocenega filmskega traku.

Kljub temu pa ima filmček veliko dokumentarno vrednost. Štrekljevčani, skrbno ga shranite in podarite mladim, da bodo verodostojno videli, kakšne probleme smo imeli v 'starih cajtih' mi in kako smo nakazali njihovo reševanje.

Vir: Semič v starih cajtih

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj