Na vsebino

Semič v starih cajtih (280)

Vavpčke stezine

Ena od semiških kraških značilnosti, ki spominja na stare ''cajte'', so tudi stezine. V bistvu gre za skoraj kilometer dolgo in več kot 5 m široko zemljišče, po katerem so v starih ''cajtih'' vaščani gnali, predvsem v jesenskem času, živino iz Vavpče vasi in tudi Trate na pašo v ''pule'' (stelnike). Začele so se pri Žugljevih (Lukežičevih) oz. Mehalovih (Judničevih) v Vavpči vasi, nadaljevale mimo Trate proti Večernemu hribu in se razgubile v Vavpčkem ''pulu''. Ker so živino stalno vodili po istem terenu, je s parklji teptala in na njih odnašala mokro zemljo. Zato so se sčasoma pojavili na površini veliki kamni, ki so ovirali živino pri hoji, zato se jim je izogibala in stezine so postajale vedno širše.

Stezinarji s Trate so prav gotovo dobili priimek po stezinah, saj je njihova hiša stala v neposredni bližini stezin.

Tudi Sadinja vas je imela svoje stezine, ki pa so danes slabše vidne, saj jih je v glavnem zaraslo grmovje. Semiške stezine, ki so se vijugale izpod današnje šole proti trem rokam, pa so danes v glavnem že pozidane s stanovanjskimi zgradbami in drugimi objekti.

Fotografijo dela Vavpčkih stezin v bližini Trate sem posnel v letošnjem marcu.

Vir: Semič v starih cajtih

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj