Na vsebino

Še ena uspešna krvodajalska akcija v Metliki

Foto: OZRK Metlika
Foto: OZRK Metlika

V telovadnici vrtca Metlika je danes pod okriljem Območnega združenja Rdečega križa (OZRK) Metlika in Zavoda za transfuzijsko medicino potekala prva redna krvodajalska akcija v tem letu. Na poziv za darovanje krvi, ki je gotovo ena najplemenitejših oblik pomoči sočloveku, se je tokrat odzvalo 172 krvodajalcev, med njimi je bilo 35 takih, ki so to storili sploh prvič. Kot nam je povedala sekretarka OZRK Metlika Zalka Klemenčič, so z odzivom krvodajalcev več kot zadovoljni in podobno dobre udeležbe se nadejajo tudi na naslednji krvodajalski akciji, ki bo v Metliki potekala 5. junija.

Območno združenje Rdečega križa Metlika ima sicer evidentiranih več kot 2.000 krvodajalcev, od tega 1.500 aktivnih. Letno se v treh rednih in izredni akciji odzove do 700 krvodajalcev, veliko pa jih gre na odvzem tudi na transfuzijski oddelek Splošne bolnišnice Novo mesto.

V Sloveniji vsakih pet minut nekdo potrebuje kri, zato je v povprečju potrebno okoli 300 do 350 krvodajalcev na dan, da bolnikom zagotovijo potrebno količino krvi. Letno daruje kri več kot 97.000 krvodajalcev, ki zdravstvu zagotovijo preko 42.000 litrov krvi.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj