Na vsebino

Razstava Koupa ter povezovanje rokodelske dediščine in sodobne ustvarjalnosti

Obiskovalci razstave Koupa v Galeriji Kambič so včeraj dobili vpogled v preoblikovanje etnološke dediščine Bele krajine skozi oči avtorice Jožice Brodarič, prof. dr. Janez Bogataj pa je na metliškem gradu predstavil praktične primere prenosa rokodelske dediščine v sodobno ustvarjalnost doma in v tujini.

Razstava Koupa - belokranjska dediščina na sodoben način, je nastala po interdisciplinarnem projektu oblikovalke Jožice Brodarič. Pri tem so sodelovali številni slovenski rokodelci, obrtniki in podjetja, ki soj oblikovali avtorski koncept sodobne blagovne znamke za dom. Omenjeni avtorski koncept temelji na etnološki in kulturni dediščini Bele krajine. Izročilna motivika z belokranjskih vezenin in pisanic pa je prenesena na uporabne sodobne izdelke, od keramike, stekla in porcelana do hišnega tekstila ter pohištva.

Gre za prizadevanje avtorice projekta Jožice Brodarič, da bi postavila temelje in začrtala razvojne potenciale blagovne znamke Bele krajine Koupa, ki jo je poimenovala z narečnim nazivom za Kolpo.

Vir: Belokranjski muzej Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj