Na vsebino

Razstava Boštjana Kavčiča na gradu Rajhenburg

V razstavišču na gradu Rajhenburg nad Brestanico so v soboto odprli razstavo Prehajanja akademskega kiparja Boštjana Kavčiča, ki že vrsto let živi in ustvarja v Beli krajini.

Za razstavo na Gradu Rajhenburg mu je izhodišče miselno duhovnega procesa ponudila zgodovina grajskih prostorov, ki so močno obremenjeni s preteklimi tragičnimi dogodki. Avtor meni, da so naravni tokovi prostorov brestaniškega gradu v toku zgodovine zastali, zato jih je s pomočjo elementov, ki označujejo naravne cikle, skušal postaviti v prvotno stanje. Razstava vabi obiskovalca, da s svojo intervencijo zaključi ustvarjalni proces in razmisli o razcepu, ki se je v sodobni družbi zgodil med bivanjskim in naravnim okoljem.

Umetniku ni tuje sintetiziranje kiparstva in uporabnih predmetov, njihovo narativno povezovanje in umeščanje v historično arhitekturo, je ob razstavi zapisala kustosinja Nina Sotelšek.

Recept za sodelovanje na razstavi po zapisu Kavčiča:

1. Postaja BODI LUČ - V atriju gradu levo si sposodiš svetilko in jo prižgeš.

2. Greš z njo v klet in najdeš NOTRANJE SONCE iz katerega izbereš kremenov kamenček in ga daš na spodnjo poličko svetilke.

3. V sobi z vedri imenovani VRTINCI REKE SAVE v stekleničko natočiš z zajemalko vodo.

4. V sobi s postavitvijo SEDEM ŽARKOV odložiš svojo svečo med kamnite žarke.

5. V sobi MORJE SOLZA vzameš žličko soli in jo streseš v stekleničko z vodo.

6. V okroglem stolpu kjer je postavitev ALKIMIJA greš najprej na balkon in v prvi lij izliješ slano vodo, potem greš do bakrenega kotička v niši z žajblovim hidrolatom in z njim spereš kozarček in vliješ vsebino v drugi lij. Vse skupaj odteče v veliki kotel spodaj. Ko si še na balkonu daš v svetilko nov kozarček v kateri je sveča. Greš do spodnjega kotla in vanj vržeš kamenček. Svetilko vrneš tja kjer si si jo sposodil.

7. Greš čisto na vrh okroglega stolpa v katerem odhajajo ZLATE PTICE.

Boštjan Kavčič pripada srednji generaciji slovenskih umetnikov, ki so svojo umetniško pot začeli na ljubljanski likovni akademiji. V preteklosti se je vzporedno ukvarjal s kiparstvom, z novimi mediji in družbeno angažiranimi projekti. Tudi v kontekstu nove razstave mu ni tuje sintetiziranje kiparstva in uporabnih predmetov ter njihovo umeščanje v historično arhitekturo.

Kavčičev kiparski opus zaznamuje niz del s skupnim naslovom ORGanizmi. Ta je začel nastajati leta 2002 in šteje več kot 80 kamnitih skulptur, od teh pa jih je 16 letošnjih.

Kavčičevo kiparstvo sicer zaznamujejo obvladovanje materije, ustvarjalna suverenost, intuicija in okoliščine, v katerih dela nastajajo. Vendar pa umetnik izbranega medija ne dojema v klasičnem smislu. Zavestno se odpoveduje uporabi novih tehnologij in se osredotoča na naravne materiale, ki jih je mogoče vnovič uporabiti.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj