Na vsebino

Razstava Barbare Čižmek Cihlař v domači Vinici

Foto: David Jakopič
Foto: David Jakopič

V spominski hiši Otona Župančiča Vinica so v sklopu Poletne muzejske noči odprli likovno razstavo Na svoji poti, priznane slikarke Barbare Čižmek Cihlař. Dogodek je preteklo soboto potekal na Vinici, kjer umetnica že osemnajst let ustvarja in živi.

Barbara Čižmek Cihlař je svojo umetniško pot začela razvijati v "večerni likovni šoli" Akademije za likovno umetnost, nato pa se je izpopolnjevala na slikarskih tečajih pri priznanih profesorjih, kot so Herman Gvardijančič, Zdenka Žido, Rajko Apollonio, Rajmund Kocbek, Jure Cihlař in v likovni skupini Tuba iz Izole. Pred selitvijo v Belo krajino je bila zaposlena v Obalnih galerijah v Piranu, nato pa je postala samostojna umetnica.

Razstava Na svoji poti predstavlja prvo retrospektivno razstavo Barbare Čižmek Cihlař v domačem kraju. V svoji karieri je razstavljala na več kot tridesetih skupinskih razstavah in imela številne samostojne razstave, tokrat pa se je predstavila z deli malega formata v različnih tehnikah.

Otvoritveni dogodek je bil poseben tudi zaradi bogatega kulturnega programa. Barbara namreč ni le slikarka, ampak tudi pesnica. Njeno poezijo je ob kitarski spremljavi brala dolgoletna prijateljica Daša Culiberg. Strokovno recenzijo razstave je podal Jožef Matijevič - Luka, za glasbene vložke pa sta poskrbela mlada viniška virtuoza Marko Mihelčič na violončelu in Klaudija Jaketič na kitari.

Po uradnem delu je sledil ogled razstave, večer pa so zaključili z druženjem in manjšo pogostitvijo, kjer so obiskovalci lahko pokramljali z umetnico in se pobliže spoznali z njenim delom in ustvarjalnim procesom.

Vir: Spominska hiša Otona Župančiča Vinica

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj