Na vsebino

Pustno rajanje v Črnomlju

Ura je dve in glavna ulica v Črnomlju je prazna. Tišina obdaja mesto, nad njo oblačno nebo in plapolanje zastav Pustnega društva Presta.

V Guštu sedijo gostje in pijejo popoldansko kavico. Kmalu gre mimo po cesti maškara, za njo družina z malimi otroki. Vsi so v maskah. Nato se mimo pripelje še skupina mask na vozu. Imajo skupni cilj - parkirišče pred OŠ Loka.

Tu kar mrgoli maškar. Malih, velikih, združenih v skupine. Domiselno izdelani in okrašeni vozovi. Pustni starešina da znak in maškare zavzamejo svoje mesto v povorki, ki se začne pomikati po glavni ulici. Ta več ni prazna. Na obeh straneh ceste stojijo množice ljudi, med njimi tudi maškare, in opazujejo pustno povorko. Z njo se pomikajo naprej, proti TPC na Zadružni cesti, kjer je glavo pustno dogajanje. Tu se dobijo brezplačni krofi, čaj za otroke, srečolov in še druge spremljevalne dejavnosti. Igra črnomaljska Godba na pihala, v poskočnem ritmu nadaljuje skupina Jackpot. Veselo druženje se nadaljuje, velika množica obiskovalcev občuduje vozove in kostume maškar na parkirišču, ki je postalo že kar premajhno za vse to pustno dogajanje. A nič zato. Šteje le to, da smo se imeli lepo, se zabavali in se smejali pustnim norčijam.

Vir: Pustno društvo Presta Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj