Na vsebino

Prvi avto v Metliki

Božidar Flajšman je pred nekaj trenutki na svojem FB zidu objavil fotografijo prvega avtomobila v Metliki. Pisalo se je leto 1913, avtor fotografije pa je Anton Mucha. Mislim da je prav, da to fotografijo delimo s širšo javnostjo ...

Božidar je v komentarju pod fotografijo še zapisal:

" Gre za neznano ekipo, ki se je pripeljala v Metliko. Očitno zelo zadovoljni potniki so z vrči piva pozirali pred vrati metliške komende. Portal so leta 1969 podrli, kamniti sklepnik z letnico 1726 pa je na ogled v Belokranjskem muzeju. Znan je le Davorin Vukšinič, oskrbnik komende, ki stoji skrajno desno. Kdo je v Metliki imel prvi avtomobil mi ni znano."

Alenka Mežnaršič dodaja: " Prvi avto v Metliki je imel Žoni Rus, mož Valčike Murn, ki je po ločitvi živel v Avstriji. Če sem si prav zapomnila pogovore starejših."

Božidar nadaljuje izredno izčrpno: "Po pričevanjih, ki sem jih zbral pred leti, tudi od njegove hčerke, si Anton Mucha ni mogel privoščiti avtomobila. O tem izjemnem fotografu sem v knjigi Podobe časa, Metlika na razglednicah (2015), med drugim objavil tudi naslednje:
Rodil se je 28. marca 1868 v Lipnici na Češkem v družini vaškega krojača. Leta 1890 ga je pot zanesla v Metliko. V začetku se je zaposlil kot »dacar«, potem pa je prevzel Hranilovičevo gostilno. Najemnino je plačeval od ustvarjenega prometa, oziroma »od litra«. Po dveh letih bivanja v Metliki je pri Francu Grabrijanu vzel v najem lokal za trgovino, kjer je prodajal špecarijo. Leta 1894 je od Ivana Kapeleta kupil hišico in v njej uredil trgovino. Poleg »špecerije« je prodajal še manufakturno blago, kasneje tudi gradbeni material. Izdeloval je okvirje, prodajal steklo in šivalne stroje, ki jih je tudi sam popravljal. Hišo, v kateri je bila trgovina, so leta 1911 popravili in prizidali, 1932 pa podrli in na njenem mestu sezidali novo. Ta stoji še danes, v njej je trgovina Partner. Do nedavnega so jo Metličani poznali kot trgovino pri Muhi ali pri Muhatu. Društveno in družabno življenje v Metliki ga je zelo pritegnilo. Znal je igrati violino, harmoniko, v tamburaškem zboru, ki ga je ustanovil, je igral tamburico, v godbenem klubu pa prvo violino. Godel je tudi med prvo svetovno vojno kot član vojaškega orkestra v Admontu v Avstriji. V Metliki je bil tudi član sokolskega in gasilskega društva. Umrl je v Metliki 1. januarja 1944.
Na fotografiji spodaj je potni list Antona Muche, izdan 3. januarja 1916."

(za vse tiste, ki nimate facebooka).

Vir: Božidar Flajšman
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj