Na vsebino

Projekt: Merjenje neprijetnih vonjav v zunanjem zraku

Ministrstvo za okolje in prostor je v okviru posebnega projekta naročilo pripravo strokovnih podlag za merjenje neprijetnih vonjav v zunanjem zraku (smradu po domače). Raziskavo vodi Studio okolje iz Ljubljane v sodelovanju z Veterinarsko fakulteto in Fakulteto za strojništvo Univerze v Ljubljani.

Ljudje smo vse pogosteje "posiljevani" z različnimi neprijetnimi vonjavami, ki najpogosteje izvirajo iz kmetijske dejavnosti, pa tudi iz raznih nečistih obrtnih in industrijskih obratov. V Črnomlju in Beli krajini sta poseben problem bioplinarna in prašičja farma na Lokvah ter (pretirana) uporaba gnojnic pri gnojenju, posebno spomladi in v jeseni.

Eden od namenov projekta je ugotoviti, koliko so človekove neposredne zaznave smradu uporabne za merjenje dopustnega smradu, tudi pri ukrepanju okoljske inšpekcije. V ta namen je objavljena anonimna spletna anketa na povezavi TUKAJ, ki jo lahko izpolni kdorkoli, ki zazna smrad, bodisi doma ali kjerkoli drugje. V brskalniku omogočite deljenje lokacije, da boste lahko tudi v spletnem zemljevidu označili lokacijo zaznave smradu. Izpolnjevanje ankete vam bo vzelo največ 60 sekund vašega dragocenega časa!

Izpolnjevanje ankete je možno le do 11. novembra 2018, zato vas prosimo, da to objavo delite.

Za dodatna pojasnila se lahko obrnete z vprašanjem na članico Društva Proteus dr. Marijeto Kobetič, tel. 040/860-037 ali na predsednika društva Nika Šuštariča tel. 041/404-523.

Vir: Društvo Proteus

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj