Na vsebino

Projekt Hitro se nadaljuje

V Hiši EU v Ljubljani je včeraj potekal podpis pogodb projektov v okviru čezmejnega programa Interreg Slovenija Hrvaška. V programskem obdobju 2021-2027 ima program na voljo skupno 52,3 milijona evrov, od tega nekaj več kot 41,8 milijona evrov iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Na dogodku so bile podpisane pogodbe za prvih deset projektov, med njimi je tudi projekt Skupno operativno vodenje in ukrepanje sil zaščite in reševanja ob nesrečah zaradi podnebnih sprememb in drugih nesrečah na čezmejnem območju v dolini reke Kolpe z akronimom Hitro 2.

Gre za nadaljevanje skupnega čezmejnega projekta, katerega vodilni partner je Gasilska zveza Črnomelj, v njem pa sodelujejo še Občina Črnomelj, hrvaško mesto Vrbovsko in tamkajšnja mestna gasilska skupnost.

Projekt v skupni vrednosti 1.179.994 evrov je v 80 odstotkih sofinanciran s sredstvi ESSR, preostanek bodo prispevali sodelujoči partnerji. Cilj projekta je vzpostaviti učinkovit sistem zaščite in reševanja za ravnanje v primeru nesreč zaradi podnebnih sprememb in drugih nesreč na čezmejnem območju občine Črnomelj in mesta Vrbovsko za hitro in učinkovito ukrepanje za pomoč in oskrbo ogroženega prebivalstva in zaščito premoženja ter opolnomočenje lokalnega prebivalstva za pravilno ukrepanje ob nesreči.

S projektom načrtujejo nadgraditi rezultate prvega dela projekta Hitro, ki je potekal med leti 2018 in 2021, takrat v partnerstvu s hrvaško Dugo Reso. Z ustanovitvijo skupne čezmejne operativne enote zaščite in reševanja - Hitro 2, želijo območje ukrepanja v primeru nesreč razširiti tudi na mesto Vrbovsko, poleg potresa in poplav pa se želijo usposobiti tudi za posredovanje pri ostalih vrstah nesreč. Glede na obstoječe stanje želijo tekom projekta izboljšati učinke ukrepanja v primeru nesreč z vzpostavitvijo skupnega vodenja velikih intervencij na čezmejnem območju ter opolnomočiti poveljniški kader, ki bo kadrovsko, tehnično in ustrezno strokovno usposobljen za vodenje časovno daljših intervencij.

Vir: Občina Črnomelj, foto: Jani Pavlin

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj