Na vsebino

Prišli iz ZDA, da bi v Sloveniji raziskovali svoje korenine

Anita Matkovič nam je posredovala novico, objavljeno na portalu Siol.net, poslala pa nam je tudi fotografije plakatov Audrey Totter.

Te dni 53 potomcev Slovencev v ZDA po Sloveniji išče podatke o svojih prednikih in dopolnjuje svoja družinska drevesa. V ZDA si vsak želi vedeti, kdo so njegovi predniki, od kod in zakaj so prišli v ZDA, pravijo.

Gre za tretjo ali četrto generacijo slovenskih emigrantov, ki slovensko ne govorijo oziroma se jezika učijo na novo. V večini primerov so njihovi predniki v ZDA odšli že konec 19. ali v začetku 20. stoletja, stik z jezikom pa se je v t. i. ameriškem talilnem loncu kmalu izgubil.

Letošnja ekskurzija, ki jo organizirata slovensko rodoslovno društvo v Clevelandu in Slovensko rodoslovno društvo iz Škofje Loke, je četrta po vrsti. Prvič so jo organizirali leta 2001. Društvo v Sloveniji pripravlja izobraževalni del programa, udeležencem so na razpolago arhivi, poskrbljeno je za prevoze do krajev, kjer so predniki živeli, in za tolmačenje.

Nas v članku zanima predvsem ta del:

Stari oče Lorene Totter Barfuss je v ZDA prišel že leta 1887, skupaj s tremi brati. Razkropili so se po različnih zveznih državah. Njen oče se je ustalil na zahodu Teksasa in postavil svojo kmetijo. V njegovi rojstni hiši v Gribljah, neposredno ob meji s Hrvaško, se je priimek Totter obdržal do danes. Eden njihovih prednikov je prišel iz današnje Avstrije, poročil pa se je s Slovenko Heleno. Njenega izvora pred tremi leti ni našla, tokrat pa ji je uspelo.

Lorena je v Slovenijo prvič prišla pred 20 leti, pred tem pa je s sorodniki imela pisne stike. Našla jih je prek pisem, ki so si jih pisali njeni predniki še pred letom 1945. Med vojno so namreč iz ZDA sorodnikom pošiljali zdravila.

Tokrat želi pridobiti vzorce DNK Totterja, ki je podedoval domačo kmetijo njenega starega očeta, in jih primerjati z vzorci Totterjev, ki jih je našla v Avstriji. Tam je namreč oseb s tem priimkom veliko.

Zelo pomembno se ji zdi, da je svoje sorodnike našla, v Sloveniji pa se počuti domače. Pravi, da so fizične karakteristike med sorodniki, čeprav daljnimi, neverjetno podobne. V enem od tukajšnjih družinskih članov lahko čisto prepozna svojega strica – po nasmehu, očeh, inteligentnosti. O drugem pa pravi: "Pogledala sem ga od zadaj in si dejala: To je moj oče!"

V ZDA imajo družinska srečanja, na katerih se zberejo člani širše družine, "kar je nadvse zabavno". Sestrična Loreninega očeta, na primer, je bila slavna igralka iz 40. in 50. let prejšnjega stoletja Audrey Totter (hčerka Slovenca Janeza Totterja).

Eden od Loreninih vnukov zdaj živi v Sloveniji, česar je vesela, saj si želi, da bi vsi spoznali deželo in rojstno hišo njenih prednikov.

O Audrey Tooter pa smo na Wikipediji našli sledeče:

Audrey Totter se je rodila in odrasla v kraju Joliet, Illinois. Njen oče je bil John, rojen na Slovenskem kot Janez, mati Ida Mae Totter pa švedskega porekla. Kariero je začela na radiu v Chicagu v poznih tridesetih letih, kjer je nastopala v igrah Painted Dreams, Road of Life, Ma Perkins in Bright Horizons. Po prvih radijskih uspehih je podpisala sedemletno pogodbo s filmskim studiem Metro-Goldwyn-Mayer. Debitirala je v filmu Main Street After Dark iz leta 1945 in se sčasoma uveljavila kot prepoznavna igralka glavnih ženskih vlog. Čeprav je nastopala v različnih vlogah, je najbolj znana po filmih noir.

Celoten članek si lahko preberete s klikom na vir (spodaj).

Vir: Siol.net

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj