Na vsebino

Prikazni čebelnjak v KP Kolpa

Ob kulturnem spomeniku Šokčev dvor v Žuničih je javni zavod Krajinski park Kolpa, na god svetega Ambroža, pripravil simbolično otvoritev razstavnega eksponata – prikaznega čebelnjaka.
Meglenemu vremenu navkljub so člani Čebelarskega društva ob Kolpi in Lahinji ter Čebelarskega društva Semič razvili slavnostne prapore. Meta in Maj iz Vinice sta odigrala Župančičevo čebelico in cicibana, prisotni pa so prisluhnili tudi v. d. direktorja, Borisu Grabrijanu, ki je predstavil namen ter pomen postavitve lesenega, s slamo kritega prikaznega eksponata.
Obiskovalcem Šokčevega dvora čebele, njihovo razvojno pot in pomen za človeka, na slikovit način predstavlja čebelarka Bernarda Kump. Prisotnim je predstavila način, s katerim tudi njene domiselne zgodbe, okusni domači medenjaki in med očarajo slehernega, še posebej otroke.
Prikazni čebelnjak je narejen po vzoru starega, ki je nekoč stal pred Adlešiško osnovno šolo. V njem je na ogled čebelarska oprema – predvsem tista, ki je bila v uporabi še pred današnjim načinom čebelarjenja. Žive čebelice in slikovit prikaz si lahko ogledate na bližnji Belokranjski čebelarski učni poti, za katero skrbi Čebelarsko društvo Črnomelj.
Sv. Ambrož, zavetnik voskarjev in čebelarjev, goduje 7. decembra.

Vir: KP Kolpa

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

     
22
37
45
55
67
77
83
91
10
21
23
24
26
27
30
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj