Na vsebino

Prihaja mushy – otroški stol za pravilno sedenje

Pod takšnim naslovom je v današnjih Financah objavljen naslednji članek:

V podjetniškem inkubatorju Bele krajine nastaja ob pomoči lokalnih podjetij, ne investitorjev.

Novembra bo na pohištvenem sejmu Ambient v Ljubljani prvič predstavljen aktivni stol za otroke mushy. Do konca leta bi jih radi prodali 130. Na tem stolu otroci sedijo pravilno – vzravnano, lovijo ravnotežje in krepijo mišice, pomembne za pravilno držo hrbtenice. Pod blagovno znamko Active Chair nastaja v podjetniškem inkubatorju. A ne ob pomoči investitorjev, ampak tako, da inovator v proizvodnjo vključi lokalna podjetja, v prodajo pa start-up.

»Ta poslovni model ni primeren za razvoj aplikacij in storitev, ampak za inovativne izdelke višjega cenovnega razreda, kjer je proizvodna cena nekajkrat nižja od prodajne,« pravi koprski inovator in avtor modela Boris Pfeifer. Po tem modelu, ki v proces industrializacije in prodaje namesto investitorjev vključuje lokalna podjetja, pomaga start-upom podjetniškega inkubatorja Bele krajine, kjer je glavni mentor. Bistvo poslovnega modela opiše v petih korakih:

1. Inovator razvije izdelek do delujočega prototipa in poskrbi za zaščito intelektualne lastnine.

2. Podjetniški inkubator Bele krajine poveže inovatorja z delujočim prototipom in start-upom, ki želi le prodajati inovativne izdelke.

3. Inkubator oziroma njegov mentor poišče razvojne dobavitelje sestavnih delov v Sloveniji, ki jih prepriča o nizki ceni in kratkem dobavnem roku, v zameno so poplačani takoj – ob dobavi.

4. Mentor iz inkubatorja poišče še podjetje B2B za pakiranje in skladiščenje končnega izdelka, ki poplača dobavitelje. To podjetje zasluži do 15-odstotni pribitek na materialne stroške in financiranje zalog.

5. Od dobavitelja B2B samo start-up odkupuje končni izdelek po vnaprej dogovorjeni nizki proizvodni ceni in ga nekajkrat dražje prodaja. Naročila zbira po spletu, s predplačili financira nakup in dostavo izdelkov, za to ne porablja svojih sredstev. Če prodaja poteka tudi prek distributerjev, jim start-up prizna do 35-odstotni popust na maloprodajno ceno.

Inovator organizira proizvodnjo, start-up pa prodajo

»Pred dvema mesecema je start-up Starkmat od mene najel projekt aktivnega stola za tisoč evrov na mesec, do vstopa na trg pa jim pomagam kot mentor. Skupen cilj je, da na svetovni trg vstopimo z družino aktivnih stolov za različne uporabnike, s prvim za otroke pa že jeseni,« razlaga Pfeifer.

Za razvoj celotne družine aktivnih stolov so se odločili po testiranju njegovega prototipa aktivnega stola za odrasle, ki nadomešča terapevtsko žogo za sedenje. Testiranje je potekalo na aplikativni kineziologiji Univerze na Primorskem. Poleg Pfeiferjevega aktivnega stola je 16 mladih športnikov osem mesecev preizkušalo še navaden stol, stol spinalis in terapevtsko žogo. Pfeiferjev stol se je najbolj približal delovanju terapevtske žoge. Priredili so načrte prototipa za odrasle in razvili mushy, aktivni stol za otroke v treh velikostih.

Otroški stol v obliki gobe je nastal ob pomoči štiri razvojnih dobaviteljev – tapetništva Mezgec iz Hrušice, kovinskih delov samostojne podjetniceDarinke Korošec s Ptuja, ohišja podjetja Hennlich iz Podnarta in umetne trave M-ideas Sport and Garden iz Italije. »Da start-up Starkmat razbremenim proizvodnih stroškov, sem angažiral B2B-podjetje, ki sestavne dele odkupuje od vseh štirih razvojnih dobaviteljev. Poskrbi za zalogo in izdelek prodaja le Starkmatu, ki ima ekskluzivno pravico za trženje,« dodaja inovator.

Brez neplačil

Veliko podobnih projektov propade zaradi neplačil. »Te nevarnosti pri našem projektu ni, ker je vsak dobavitelj poplačan takoj, ob dobavi,« trdi Pfeifer. Dobavitelje sestavih delov je v zameno za takojšnje plačilo prepričal o nizki ceni, kratkih dobavnih rokih, majhni količini na začetku. »Dobaviteljem je mushy všeč, ker verjamejo, da lahko uspe globalno, se trudijo zagotoviti najboljše pogoje,« dodaja. Trenutno so v fazi zamenjave dobavitelja končnega izdelka, B2B-podjetja, ki financira zalogo.

Za prvo predserijo 30 otroških stolov mushy Starkmat v spletni trgovini [www.activechair.eu] že zbira naročila. Pri spletni prodaji zahtevajo predplačilo, s tem denarjem Starkmat od B2B-podjetja odkupi stol in ga dostavi kupcu. »Ker je prodajna cena nekajkrat višja od proizvodne, lahko start-up z razliko v ceni širi prodajno mrežo in financira trženje,« dodaja inovator. Ker je najtežje prodati, se mu zdi prav, da kdor prodaja, tudi največ zasluži.

Prihodnje leto še pisarniški stol

Mateja Vrščaj in Sebastjan Štarkel iz Starkmata imata z aktivnim stolom mushy globalne načrte. »V začetni fazi ciljamo na severno in zahodno Evropo, Kanado in ZDA, prodajo pa bomo postopno širili z novimi distributerji po državah,« napovedujeta. Do konca leta 2017 bi radi dali na trg še pisarniški aktivni stol, med letom pa že različne modele za vse generacije. »Naša vizija je, da Active Chair postane sinonim za pravilno sedenje v svetu,« za konec pravita Mateja Vrščaj in Sebastjan Štarkel iz Starkmata. Spomnimo: kako je Pfeifer po tem modelu s skupino Kolektor poslal na trg modularni sistem za ograjevanje servisnih con pri formuli 1 easy show, smo že pisali v članku Inovator Boris Pfeifer razkriva svoj recept za uspeh.

Izjava Starkmat:

Oba sva že nekaj časa vpeta, na takšen ali drugačen način, v start-up svet in zato je bila odločitev, da se vrneva v Belo krajino kar precejšen izziv. Takoj sva se včlanila v novoustanovljen belokranjski podjetniški inkubator v Poslovni hiši Stratus, kjer sva lahko delala na svojih marketinških projektih in se povezala z drugimi prodornimi ljudmi, ki hočejo nekaj več. Tako sva prišla tudi v stik z Borisom, ki je mentor v Inkubatorju Bela krajina. Ker zagovarjava poslovni model, ki temelji na povezovanju, sva se seveda takoj povezala z Borisom, saj ima vsak od nas specifična znanja, ki lahko privedejo do uspeha samo, ko se združijo. Takšen način želimo približati tudi podjetnikom v Beli krajini in dokazati, da lahko zagonsko podjetje uspe tudi v regiji, ki velja za manj razvito. Pravzaprav verjamemo, da je takšen model nujen povsod. To, da smo se odločili, da ne gremo na Kickstarter, in da se da uspeti tudi brez tega, je sicer težja pot, a verjamemo, da s stabilnejšimi temelji.

Vstop Active Chair-a na trg smo zastavili globalno, a bomo v začetni fazi osredotočeni na severno in zahodno Evropo, Kanado in ZDA. Nadaljnjo širitev prodaje pa bomo postopoma izvedli preko distributorjev v posameznih državah.

Uradna javna predstavitev aktivnega stola, ki bo spreminjal navade sedenja, kot ga poznamo do sedaj, bo na letošnjem Pohištvenem sejmu Ambient Ljubljana, kjer se bo stolčke lahko tudi preizkusilo, saj jih trenutno ni na voljo v fizičnih prodajalnah, jih je pa že mogoče kupiti preko spletne trgovine na www.activechair.eu po omejeni promocijski ceni. Da lahko Active Chair združuje vse pozitivne vidike navadnega stola in terapevtske žoge v en izdelek po dostopni ceni, smo morali doseči inovativno, dovršeno in poenostavljeno obliko z visoko kakovostnimi materiali.

Do konca naslednjega leta je naš cilj, da lansiramo še pisarniški stol, ki je nekoliko bolj zahteven za izdelavo, ob enem pa bomo tekom leta predstavili več različnih modelov iz različnih materialov in motivov za vse generacije. Naša vizija je, da postane Active Chair sinonim za aktivno (pravilno) sedenje v svetu. Naš kratkoročni cilj pa je, da do konca letošnjega leta prodamo 130 otroških stolčkov, da bomo z naslednjim letom lahko financirali nadaljnjo proizvodnjo in ohranjali visok nivo kakovosti, ob enem pa želimo vpeti tudi lokalne materiale in belokranjske rokodelce. Ter dokazati, da se da prepoznati priložnosti in jih tudi izpeljati.

Vir: Finance.si, Starkmat

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj