Na vsebino

Pričetek jesenske akcije cepljenja lisic

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) obvešča, da so danes, na svetovni dan boja proti steklini, pričeli z jesensko akcijo cepljenja lisic proti steklini. Akcija bo trajala predvidoma do konca oktobra 2017.
Polaganje vab se bo izvajalo v 50 km pasu ob meji s Hrvaško (območje cepljenja), z višine 300 m, s pomočjo posebej prirejenih letal.
Polaganje vab za cepljenje lisic proti steklini se bo izvajalo iz naslednjih letališč: Letališče Jožeta Pučnika - Ljubljana, Portorož, Murska Sobota in Novo mesto; po potrebi bodo vključena tudi letališča v Slovenj Gradcu, Celju in Divači.

Steklina je ena najstarejših poznanih zoonoz – bolezni, ki se prenašajo z živali na ljudi. Povzročajo jo virusi Lyssa iz družine Rhabdoviridae in lahko prizadene vse sesalce, vključno z ljudmi.

Bolezen se prenaša preko okužene sline – z ugrizi, opraskaninami okuženih živali, pa tudi preko poškodovane kože in sluznic. Inkubacijska doba je zelo različna, večinoma traja 2 do 3 mesece (2 tedna do 6 let glede na poročila). Inkubacijska doba je odvisna od mesta ugriza oziroma vstopa virusa v organizem, količine virusa in tipa virusa.

V Sloveniji smo z uvedbo obveznega cepljenja psov proti steklini po II. svetovni vojni izkoreninili urbano (mestno) obliko stekline, ki jo prenašajo psi, in ki je še danes v svetu odgovorna za največ žrtev med ljudmi. Cepljenje psov proti steklini ostaja obvezno, saj je zaščitno cepljenje najučinkovitejši ukrep v boju zoper steklino.

Prav tako smo uspešno izkoreninili silvatično (gozdno) obliko stekline, ki jo prenašajo predvsem lisice, in ki predstavlja tveganje za prenos tako na ljudi kot na domače živali. Z uvedbo peroralnega cepljenja lisic proti steklini koncem 80-ih, ki ga še vedno izvajamo, smo v preteklem letu dosegli status države, proste stekline, v skladu s pogoji OIE.

Zadnji primer stekline v Sloveniji je bil ugotovljen januarja 2013.

Vir: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj