Na vsebino

Predstavitev publikacije »Hodil po zemlji sem naši«

Včeraj je v Pastoralnem centru potekala predstavitev publikacije »Hodil po zemlji sem naši«, ki preko devetnajstih poglavij osemnajstih avtorjev člankov predstavlja naravno in kulturno dediščino v občini Črnomelj.

Uvodoma je prisotne pozdravila županja Mojca Čemas Stjepanovič, nato pa sta pogled na novo izdano publikacijo podala še predsednik Slovenskega konzervatorskega društva Srečko Štajnbaher ter generalni direktor Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije Jernej Hudolin. Predstavitev publikacije je vodila Marija Ana Kranjc iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Novo mesto, v sodelovanju z Matejem Simčičem iz Zavoda RS za varstvo narave, OE Novo mesto ter Janezom Weissom iz RIC Bela krajina.

Publikacija je bila izdana ob 790-letnici prve omembe Črnomlja kot naselja in vsebinsko zajema poglavja o naravnih danostih, zgodovinskih podobah, arhitekturnih in arheoloških posebnostih ter etnologiji tradicije na območju občine Črnomelj. Vsebina je delo osemnajstih avtorjev, in sicer iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Novo mesto, Tina Britovšek, Tomaž Golob, Marija Ana Kranjc, Philip Mason, Tanja Mesojedec, Judita Podgornik Zaletelj, Dušan Strgar in Dušan Štepec, iz Zavoda RS za varstvo narave, OE Novo mesto, Andrej Hudoklin, Barbara Kink, Nina Prešeren, Matej Simčič, Andreja Škedelj Petrič in Denis Žitnik, iz RIC Bela krajina Janez Weiss, iz Belokranjskega muzeja Metlika Anita Matkovič, iz Župnije Črnomelj Gregor Kunej ter samostojna avtorica Ana Starešinič. Publikacija je bogato opremljena tudi s fotografijami različnih avtorjev.

Prireditev je povezoval Jaka Birkelbach iz Območne izpostave JSKD Črnomelj, za kulturni program pa je poskrbel oddelek solo petja Glasbene šole Črnomelj.

Publikacija je na voljo v prostorih RIC Bela krajina – v Turistično informacijskem centru Črnomelj.

Vir: Občina Črnomelj
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj