Na vsebino

Pravoslavni verniki praznujejo božič

Za pravoslavce je značilno, da v verskih zadevah še vedno uporablja julijanski koledar, zato so srbski prazniki praviloma 13 dni pozneje kot ustrezni prazniki v rimskokatoliški cerkvi in v nekaterih drugih pravoslavnih cerkvah (npr. v grški pravoslavni cerkvi, ki je tudi prešla na novejši Milankovićev koledar, ki je podoben običajnemu gregorijanskemmu koledarju). Srbski verniki torej božič praznujejo 7. januarja (in ne 25. decembra). V sodobnem času ljudje v Srbiji prazujejo »civilno« novo leto 1. januarja, vendar pa ima za tamkajšnje prebivalce 14. januar še vedno velik pomen, saj se je v preteklosti takrat praznovalo pravoslavno novo leto.

Značilni prazniki srbske pravoslavne cerkve so slave (podobno kot godovi), to so prazniki svetnikov, ki jih Srbi častijo v svojih hišah ob posebnih obredih. V pravoslavni cerkvi verniki običajno ne sedijo, marveč stojijo.

Vir: Wikipedia

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj