Na vsebino

Potovanje z vlakom

9. maja 2016 smo imeli petošolci OŠ Mirana Jarca Črnomelj kulturni dan. Z vlakom smo odpotovali v Metliko in si znanje bogatili v Belokranjskem muzeju in Vinski kleti.
Muzej je zelo bogat z arheološkimi najdbami, ki so jih arheologi našli v različnih delih Bele krajine. Keltski meč, kamnita sekira, žare, glinena posoda, nakit, oljenka, odlitek Mitrovega templja, pečati in grbi, viteška čelada, uskoška sablja, pisanice, Napoleonova toaletna posodica, platno iz lanu, preslica, orožje iz obeh svetovnih vojn in rovaš so samo nekateri razstavni eksponati, ki smo jih videli.
Tudi ogromna vinska klet, ki je zgrajena pod hribom, nas ni pustila ravnodušne. Enolog nam je povedal, da polovico grozdja za potrebe kleti pridelajo v vinogradih, ki so last kleti, drugo polovico pa odkupijo od vinogradnikov iz cele Bele krajine. Videli smo ogromne cisterne in lesene sode, na katerih so prelepe rezbarije, ki prikazujejo delo v vinogradu. Arhivska vina so bila prekrita s plesnijo, šampanjec pa je čakal, da bodo kvasovke opravile še drugo vretje.
Bilo je lepo in poučno.

Več fotografij najdete na spletni strani šole (vir spodaj).

Vir: OŠ Mirana Jarca Črnomelj
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj