Na vsebino

Postavitev spominske razstave v metliškem gradu

Člani Območnega združenja slovenskih častnikov (OZSČ) Bela krajina smo v Ganglovem razstavišču metliškega gradu v sodelovanju s Teritorialnim polkom 72. brigade Slovenske vojske (SV) in Belokranjskim muzejem Metlika, 12. junija postavili in odprli spominsko razstavo Naborništvo v Teritorialni obrambi in Slovenski vojski 1992-2003 avtorja Mitje Teropšiča, upokojenega polkovnika Slovenske vojske.

Kdo so bili naborniki?

Obramba domovine je bila mnogim generacijam nabornikov ne samo dolžnost, ampak tudi čast in mnogi med nami se bodo ob ogledu razstave z nostalgijo spomnili svojega naborništva in služenja vojaškega roka, ki je bilo v Sloveniji zamrznjeno leta 2003. Tako so mlajše generacije prikrajšane za to izkušnjo in žal gre z ukinitvijo vojaškega služenja tudi ta obveznost vse prehitro v pozabo. Zato nas še posebej veseli, da je vodstvo OŠ Metlika pripravljeno pripeljati učence devetih razredov na ogled te razstave.

Razstava fotografij je nastala ob 20-letnici končanja obveznega služenja vojaškega roka in ukinitve naborniškega sistema leta 2003, ko je zadnja – sedemindvajseta - generacija vojakov-nabornikov zaključila služenje vojaškega roka v Vojašnici Novo mesto.

Osnovna želja in namen avtorja razstave sta bila prikazati začetno obdobje razvoja SV z delovanjem bataljona pri zahtevnih sklopih usposabljanja in posebnosti življenja vojakov v terenskih razmerah.

Uvod v odprtje razstave je pričela Natalija Šterk, ki je zapela slovensko himno, prisotne pa je uvodoma pozdravil predsednik OZSČ Bela krajina, stotnik Anton Krašovec. Razstavo je vsebinsko predstavil polkovnik Vasilije Maraš, član predsedstva ZSČ, odprla jo je metliška županja Martina Legan Janžekovič, po razstavi pa je obiskovalce popeljal podpolkovnik Bojan Avbar, prvi poveljnik novo nastajajoče bojne enote, pozneje imenovane 1. bataljon 22. brigade.

V kulturnem programu se nam je pod vodstvom profesorice Irine Kolar predstavil Otroški pevski zbor OŠ Metlika z dvema skladbama: Slovenija, odkod lepote tvoje in Za Slovenijo živim, ter 11-letni Klemen Nastav, učenec glasbene šole Andreja Bajuka, ki obiskuje 6. razred OŠ Metlika. Na harmoniko nam je zaigral skladbe Kam le čas beži, Ta divna splitska noč in Pastirče mlado.

Razstava bo na ogled vse do konca avgusta in upamo, da si jo bo ogledalo še veliko mladih in obiskovalcev muzeja ter poletnih kulturnih prireditev Pridi zvečer na grad.

Vir: OZSČ Bela krajina

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj