Na vsebino

Polna žlica kulture tudi z metliško udeležbo

MFS Ivan Navratil (foto: @jurjevanje)
MFS Ivan Navratil (foto: @jurjevanje)

Združenje zgodovinskih mest Slovenije, ki praznuje 20-letnico delovanja, ob jubileju pripravlja kulturno-gastronomski abonma Polna žlica kulture 2021/22. Po besedah generalne sekretarke združenja Mateje Hafner Dolenc želijo z njim pokazati, da kultura bogati zgodovinska mesta. Kot je napovedala: "Začnemo avgusta letos in zaključimo avgusta 2022."

Projekt bodo izpeljali v vsakem od mest članic združenja: Brežicah, Celju, Idriji, Jesenicah, Kamniku, Kopru, Kostanjevici na Krki, Kranju, Metliki, Novem mestu, Piranu, Ptuju, Radovljici, Slovenj Gradcu, Slovenskih Konjicah, Šentjurju, Tržiču, Žužemberku in Škofji Loki.

Za kulturni abonma so se po besedah Mateje Hafner Dolenc odločili, da bi pokazali, "kako raznolika, pisana, živa kultura deluje, ustvarja in bogati zgodovinska mesta". Številna gledališča, muzeje, galerije, knjižnice in druge organizatorje kulturnih dogodkov, so "povezali in kot bisere nanizali v ogrlico kulture zgodovinskih mest," je bila slikovita generalna sekretarka združenja zgodovinskih mest.

Pri projektu sodelujejo s Slovensko turistično organizacijo (STO). Vodja sektorja za razvoj, inovacije in evropske projekte na STO Barbara Zmrzlikar je prepričana, da bo abonma ljudi nagovoril, da bodo "pri raziskovanju Slovenije zavili z uhojenih poti in se prepustili skrbno izbranim doživetjem".

Projekt podpira ministrstvo za kulturo. Podporo in povezavo med zgodovinskimi mesti, ki predstavljajo najboljšo kulturno dediščino, ter kulturnimi ustanovami in turizmom, je na njegovi predstavitvi pozdravila v. d. generalne direktorice na direktoratu za kulturno dediščino Jelka Pirkovič.

"Obiskujte gledališča in likovna razstavišča, privoščite si koncerte in literarne večere," je poziv, s katerim združenje vabi na letošnji abonma. Ponujajo več možnosti: veliki abonma Polna žlica kulture z 20 velikimi doživetji ter dva mala abonmaja, imenovana Krožnik dobrega. Prvi ponuja lokacije prireditev Od Koroške do Dolenjske, drugi pa Od Alp do Jadrana, piše na spletni strani Združenja zgodovinskih mest Slovenije.

Kako je k oblikovanju kulturno-gastronomskega abonmaja pristopila Metlika?

Metlika sodeluje z lastno vsebino, gostijo pa tudi produkcijo od drugod. Na metliškem grajskem dvorišču bo tako 13. avgusta na ogled gledališka predstava Dušana Kovačeviča Vozi, Miško v produkciji Gledališča Toneta Čufarja z Jesenic. Smrtno resna komedija je ustvarjena po kultnem filmu Ko to tamo peva? (Kdo neki tam poje?) srbskega režiserja Slobodana Šijana iz leta 1980, ki je podiral rekorde ne le v nekdanji Jugoslaviji, temveč celo v Ameriki.

Folklorna skupina Ivan Navratil iz Metlike pa bo septembra letos gostovala na Jesenicah, na Stari Savi, kjer bo skupina zaplesala, zapela in zaigrala najbolj znane, značilne in najlepše belokranjske plese. Tako bodo tudi na Gorenjsko prinesli pridih Bele krajine in značilnih belih oblek iz lanenega platna.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj