Na vsebino

Poklon žrtvam taborišča na Rabu

Na hrvaškem otoku Rab je včeraj potekalo spominsko srečanje ob 80-letnici osvoboditve taboriščnikov iz italijanskega koncentracijskega taborišča Kampor in otoka Rab. Ob srečanju so venec k spominskem obeležju položili tudi predstavniki črnomaljske občine - župan Andrej Kavšek, podžupana Dubravko Čengija in Jaka Birkelbach ter predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Črnomelj Jožef Jerman.

Udeležba na srečanju je bila izjemna, samo iz Bele krajine se ga je udeležilo 150 članov Združenja borcev za vrednote NOB Bele krajine. Na srečanju so se v spomin poklonili 1490 žrtvam in skupno več kot 15000 internirancem.

Slovenska predsednica Nataša Pirc Musar je v govoru poudarila pomen ohranjanja zgodovinskih dejstev in pričevanj o grozodejstvih fašizma in nacizma. Spomnila je, da nam mora biti koncentracijsko taborišče na Rabu v večni opomin o nesprejemljivosti vojnih grozot in fašističnega nasilja. Po njenih besedah je potrebno sprotno opozarjanje na “grozljive zdrse v smer nespoštovanja sočloveka”, ki jih tudi dandanes nedostojno kažejo redki, a glasni posamezniki in skrajne politične stranke povsod po svetu, tudi v Evropi.

Fašistična ideologija je po njenih besedah skušala, s ciljem raznarodovalne politike in razčlovečenja, poteptati sanje, ponos in ljubezen do doma in naroda vseh internirancev, med katerimi so bili večinoma Slovenci, Hrvati in Judje. Vendar pa nevzdržne razmere niso strle duha teh ljudi. Zato je njihov boj tako zelo pomemben pokazatelj širšega boja proti zlu ter pokazatelj enotnosti in sožitja med narodi, je dejala Pirc Musar, ki je bila skupaj s hrvaškim predsednikom Zoranom Milanovićem slavnostna govornica.

Govoru slovenske predsednice lahko prisluhnete tukaj:

Italijansko koncentracijsko taborišče na Kamporskem polju je sodilo med najhujša italijanska koncentracijska taborišča. V njem je bilo v letih 1942 in 1943 zaprtih okoli 15.000 Slovencev in Hrvatov ter 3360 Judov. Najmanj 1490 Slovenk in Slovencev je v nečloveških razmerah v taborišču tudi umrlo.

Vir: Občina Črnomelj, STA

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj