Na vsebino

Pogled na Poljansko dolino ob Kolpi

Poljanska dolina ob Kolpi je osem kilometrov dolga in štiri kilometre široka dolina v bližini reke Kolpe, med Belo krajino in Kočevskim rogom. Upravno je razdeljena med dve občini, vzhodni in južni del sodita k občini Črnomelj, severovzhodni pa h kočevski občini.

Kulturno je povezana z Belo krajino, saj ima skupno preteklost, podobne šege, navade in govorico. V dolini so številni steljniki. Dolina predstavlja nadaljevanje suhih podolij z Roga, morda celo s Kočevskega polja. Nastala je kot posledica razvoja širšega kočevskega reliefa ter lokalnih geoloških in hidrografskih razmer.

Podnebje je tu milejše kot v sosednji kolpski dolini. Po pobočjih nad Kolpo so nekdaj prevladovali vinogradi. Očiten je vpliv subpanonskega podnebja, predvsem je značilna topla jesen. Bližina Jadranskega morja se čuti v padavinskem režimu z močnimi jesenskimi padavinami. Letno dobijo ti kraji okoli 1400 mm padavin.

Vir: Odkrijte Belo krajino

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

     
110
22
37
45
55
67
77
83
91
10
21
23
24
26
27
30
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj