Na vsebino

Po Beli krajini bodo zagorele praznične lučke, v Metliki tudi drsališče

Foto: Uroš Novina
Foto: Uroš Novina

V več slovenskih mestih in krajih bodo vstop v praznični december zaznamovali slovesni prižigi prazničnih lučk. Vstop bodo popestrile zabavne in kulturne prireditve, ki se bodo vrstile vse do konca leta. S slavnostnim prižigom ponekod odpirajo tudi drsališča in božično-novoletne sejme. Tudi v belokranjskih občinah se obeta razigrano praznično vzdušje.

V Metliki prvič drsališče

Danes ob 17. uri so slovesni prižig novoletne okrasitve mesta načrtovali na Mestnem trgu v Metliki, a so zaradi slabega vremena dogodek prestavili v tamkajšnji Kulturni dom, kjer bodo simbolično prižgali lučke na smrekici, hkrati pa se bodo prižgale tudi zunaj, v starem mestnem jedru. Za praznično vzdušje bodo poskrbeli plesna skupina Otroškega vrtca Metlika in Zavod enostavno prijatelji s predstavo Božičkov orkester. Otroški vrtec Metlika bo v preddverju kulturnega doma pripravil otroški bazar s toplim čajem in piškoti, Društvo vinogradnikov Metlika pa bo starše pogrelo s kuhančkom.

Pester spremljevalni program prazničnega decembra bo v Metliki potekal skozi ves mesec, za prav posebno vzdušje pa bo letos prvič poskrbelo grajsko drsališče, ki bo na parkirišču metliškega gradu odprto vsak dan od 16. do 30. decembra, med 16. in 21. uro. Občina je lansko leto prisluhnila želji mladih iz Športnega društva Pungart Metlika in se odločila finančno podpreti idejo o drsališču. Metliško drsališče bo zagotovo atrakcija, ki bo v to srednjeveško mesto privabilo tudi marsikoga izven meja Bele krajine. V tem času bo zaživel tudi park pred gradom s hiškami prazničnih dobrot in grajsko dvorišče s ponudbo prazničnih daril.

V drugi največji belokranjski občini so se sicer letos v skladu s splošnimi usmeritvami varčevanja z energijo odločili, da namesto celotne občine okrasijo samo metliško mestno jedro Metlike. Za okrasitev bodo odšteli 11.000 evrov, poleg manjšega obsega praznične okrašenosti mesta, pa bodo varčevali tudi tako, da bodo čas okrasitve starega mestnega jedra nekoliko skrajšali.

V Semiču pri okrasitvi niso dodatno varčevali

V Semiču bodo lučke v sklopu Veselega decembra prižgali jutri ob 17. uri na trgu pred občinsko stavbo. Dogajanje bodo popestrili z dramsko igro za otroke Piknik na severnem tečaju, za glasbo bo poskrbela skupina Ful špon. Seveda ne bo manjkalo niti toplih napitkov, odprta bo vinoteka, našlo se bo tudi kaj za pod zob.

V Semiču pri že sicer skromni okrasitvi letos niso dodatno varčevali. Za okrasitev trškega jedra letno namenijo okoli 4000 evrov in tako bo tudi letos.

Novoletni direndaj v Črnomlju letos še bolj raznolik

V soboto bodo lučke prižgali še v Črnomlju. Dogodek Zabavaj se v mestu so letos povezali skupaj s Ta veselim dnevom kulture in pripravili pestro popoldne, ki pa bo zaradi slabe vremenske napovedi od 16. ure naprej potekalo v Kulturnem domu Črnomelj in ne na parkirišču pri gradu, kot je bilo prvotno predvideno. Miklavž bo kljub temu s svojim spremstvom obdaroval najmlajše, ki bodo lahko uživali tudi v čarodejski predstavi. Večer bodo zaključili z nastopom kantavtorja Adija Smolarja. Po koncertu organizatorji vabijo k sprehodu skozi staro mestno jedro in ogledu prazničnih lučk.

Sicer pa bo novoletni direndaj v Črnomlju letos še bolj raznolik kot lani. Poleg številnih dogodkov, ki se bodo dnevno vrstili skozi ves december, bo najbolj pester zadnji teden letošnjega leta, ki bo vrhunec doživel s silvestrovanjem na parkirišču pred črnomaljskim gradom.

V največji belokranjski občini letos zaradi energetske in splošne draginje niso varčevali pri novoletni okrasitvi mesta, ki bo tako v enakem obsegu kot pred epidemijo covida-19. Zanjo so iz občinske blagajne odšteli 19.300 evrov, uporabili pa so varčna svetlobna telesa, kot so denimo trakovi LED.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj