Na vsebino

Pletenje košar

V petek, 24. marca, smo imeli učenci likovno-umetniškega in tehniškega krožka OŠ Komandanta Staneta Dragatuš ustvarjalno delavnico pletenja košar. Spoznali smo domačo obrt pletarstvo.

Na šolo smo povabili domačina, Jožeta Juršaka iz Zapudja, ki že vrsto let s svojimi lastnimi rokami in seveda s srcem, ustvarja najrazličnejše pletene izdelke, ki jih opleta z leskovimi vitrami ali vejicami beke. Pletarstva se je naučil sam.
Gospod Jože je vsakemu od nas pripravil podlage za opletanje bekinih vejic in nam pokazal tehniko prepletanja. Ko smo ga opazovali pri delu, se nam je zdelo zelo enostavno, ko pa smo začeli sami prepletati vejice, smo ugotovili, da je ustvariti košaro kar zapleteno, predvsem pa je potrebno imeti veliko volje in vztrajnosti. Nekaterim je šlo zelo dobro od rok, drugi pa smo potrebovali njegovo pomoč, saj so nam se vejice večkrat zapletle po nepravilnem ritmu in jih je bilo treba preplesti tako, da so se zopet zvrstile po pravilnem vrstnem redu. Se sliši zapleteno, kajne? No, kljub temu nam je uspelo splesti lepo košarico, ki nam bo za vedno ostala za spomin, vanjo pa bomo lahko dali velikonočna jajčka in jo nesli k žegnu.

Zdaj, ko vemo koliko truda je potrebno, da nastane ena košarica, bomo za vedno spoštovali pletarje in ostale ustvarjalce domače obrti ter jih podprli na razne možne načine. Mogoče pa bo kateri od nas v prihodnosti postal pletar in tako ohranjal domačo obrt, saj je to bogata kulturna dediščina, ki ima v Sloveniji že večstoletno tradicijo.

Vsekakor pa se moramo zahvaliti g. Juršaku, ki je z veseljem prišel k nam in z nami delil srčnost do dela ter nam ob tem pokazal, da z voljo in vztrajnostjo lahko marsikaj ustvariš.

Vir: OŠ Komandanta Staneta Dragatuš

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj