Na vsebino

Petek trinajsti

Razlago, zakaj naj bi bilo število 13 nesrečno in zakaj je petek 13. nekje v 19. stoletju obveljal kot nesrečen dan, je možno najti v zgodovini samega števila 13. V numerologiji je namreč številka 12 znana kot številka popolnosti, kar se vidi v dejstvu, da ima leto 12 mesecev, da je na gori Olimp bivalo 12 bogov, Jezusu je sledilo 12 apostolov itd., medtem ko število 13 izraža neko nepravilnost. Iz Zadnje večerje izhaja vraževerje, da trinajsti gost (Juda Iškarijot) prinaša smrt enemu izmed obednikov.

Petek je za nesrečen dan obveljal že nekje v 14. stoletju. Najprej je bil znan kot slab dan za kakršnekoli nove projekte, poroke, selitve ali potovanja, iz ameriške terminologije pa se je uveljavil tudi izraz »črni petek«, ki označuje takšne ali drugačne (predvsem negativne) spremembe na finančnem trgu. K mišljenju, da naj bi bil petek nesrečen dan, je prispevala tudi krščanska vera, saj je znano, da se je Jezusovo križanje zgodilo ravno na petek.

Dodatni razlog, zakaj naj bi bil petek 13. nesrečen dan, izvira iz srednjega veka, ko je francoski kralj Filip IV leta 1307 ravno na petek trinajstega dal aretirati vse viteze templjarje, kar je petek 13. močno povezalo s kaznovanjem. Britanci so na petek ponavadi usmrtili in obešali kaznjence. Do giljotine, ki je padla 13 čevljev (“feet”) nizko, je vodilo 13 stopnic, na vrvi za obešanje pa je bilo 13 vozljev.

Sodeč po ljudskem izročilu naj na petek 13. ne bi bilo priporočljivo striči las ali nohtov. Slabo znamenje za današnji dan je črna mačka, ki prečka cesto, in pes, ki pred hišo bolnika zalaja brez razloga. Nesrečo petka trinajstega naj bi odgnalo, če se okrog svoje hiše trinajstkrat sprehodite, pred negativno energijo pa naj bi obvarovalo tudi ogledalo, obešeno na zunanjo stran vhodnih vrat.

Ne glede na vse vraže, ki spremljajo današnji dan, obstajajo tudi tisti, ki so drugačnega mnenja in bi na podlagi izkušenj brez oklevanja petek 13. označili za zelo srečen dan. Morda se tudi tebi prav danes zgodi kaj takšnega, da boš zavoljo lepega dogodka nad vsemi vražami zamahnil z roko in pomislil, da se slabo naključje lahko zgodi katerikoli dan v letu.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj