Na vsebino

Perkmandeljc spet v rudniku Kanižarica

Letošnji Dan turizma so v Črnomlju sooblikovali tamkajšnji območna izpostava javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSKD), turistično društvo, ribiška družina, društvo vinogradnikov, RIC Bela krajina, nastopajoči in še marsikdo, ki je pripomogel k lepi turistično obarvani nedelji, s katero so tudi v Črnomlju želeli poudariti moto letošnjega dneva pod geslom »Milijarda turistov, milijarda možnosti«.

Kot so sporočili iz JSKD, so z zaključno prireditvijo dneva turizma obeležili še petletnico delovanja muzeja Rudnika rjavega premoga Kanižarica. Z muzejem ves čas upravlja črnomaljska izpostava JSKD, ki se skupaj z upokojenimi rudarji trudi obiskovalcem predstavljati zgodovino rudnika, delo in življenje rudarjev.

Zaključno prireditev ob muzeju rudnika Kanižarica, ki jo je povezoval Jaka Birkelbach, so s kulturnim programom obogatili Viniški tamburaši, učenca OŠ Mirana Jarca Črnomelj, Jakob Kavšek in Jan Škof, Eva Starašinič in Mojca Breznik.

Obiskovalce je nagovorila županja Mojca Čemas Stjepanovič, območna izpostava JSKD Črnomelj pa se je zahvalila rednima sodelavcema pri vodenju po muzeju – upokojenima rudarjema Janku Škarjaku in Stanetu Starešiniču.

Ob jubileju muzeja so v rov postavili Perkmandeljca, navihanega jamskega škrata, ki naj bi rudarjem nekoč marsikaj ušpičil ali pa jim pomagal, ko so pomoč potrebovali. »Prepričani smo, da bo razveselil tudi naše prihodnje obiskovalce, predvsem najmlajše,« so še navedli v sporočilu za javnost.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj