Na vsebino

Otvoritev informacijske table pri spomeniku na Kvasici

Na današnji dan mineva 81 let od spopada med partizansko Četrto kordunaško brigado in različnimi oddelki italijanske vojske med Kvasico in Nerajcem. Gre za enega največjih spopadov 2. svetovne vojne v Beli krajini. V Združenju borcev za vrednote NOB Črnomelj se trudijo, da spomeniki dobivajo tudi svojo zgodbo, tako da pomembni zgodovinski dogodki ne bodo pozabljeni. Tako so danes s krajšo slovesnostjo, na kateri so sodelovali učenci OŠ Komandanta Staneta iz Dragatuša, otvorili novo informacijsko tablo pri spomeniku na Kvasici.

Bitka, na katero ob cesti pri Kvasici, spominja leta 1959 postavljen Savinškov spomenik, sedaj pa tudi informacijska tabla, je bila pomembna z več vidikov. Med drugim je prizadela italijansko moralo in samozavest, saj so izgubili 60 mož, 32 je bilo ranjenih in 24 razpršenih. Partizanske izgube so štele le dva mrtva in pet ranjenih.

Da bitka pri Kvasici in Nerajcu predstavlja izjemno pomembno zmago nad italijanskim okupatorjem, je na na slovesnosti poudaril tudi zgodovinar dr. Janez Weiss. Slednji je orisal samo dogajanje v omenjeni bitki in poudaril, da ne gre grdo gledati partizanov, ki so na tem mestu uničili Italijansko fašistično kolono, saj so oni prišli na našo zemljo, gazili našo zemljo, požigali naše domove, zapirali, internirali naše ljudi, nam vzeli slovenski jezik in hoteli zavladati naši zemlji ... Kdor se je temu uprl, ni bil napadalec, ampak branitelj svojega, so zapisali v Združenju borcev za vrednote NOB Črnomelj.

Vir: Združenje borcev za vrednote NOB Črnomelj

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
74
87
98
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj