Na vsebino

Ogled EP v zračnih bojih z radijsko vodenimi modeli letal

Na športnem letališču v Prilozju je v organizaciji Modelarskega društva Bela krajina in Kluba mladih tehnikov Koper potekalo evropsko prvenstvo v zračnih bojih z radijsko vodenimi modeli letal, ki je trajalo od 16. do 20. avgusta 2023.

V četrtek, 17. avgusta 2023, so na ogled tekme povabili tudi učence naše šole. Nekaj fantov si je ogledalo tekmo z doma izdelanimi modeli letal, ki so se uporabljala med I. in II. svetovno vojno. V Prilozju sta nas prijazno sprejeli gospa Nevenka in Ema in nas popeljali po letališču ter seznanili z modeli letal in nekaterimi modelarji. Spoznali smo karakteristike letalskih modelov 1. in 2. svetovne vojne. Modeli II. svetovne vojne so hitri in okretni, zato je tekma z njimi zelo dinamična. Modeli iz I. svetovne vojne so običajno počasnejši, vendar se modelarji bolj potrudijo pri njihovi gradnji in poskrbijo za vse detajle, zato so ti modeli med tekmo še posebej zanimivi za opazovanje.

Prav tako smo še pred ogledom spoznali tudi pravila tekmovanja. Modeli so za seboj vlekli 15-metrski trak iz krep papirja. Cilj pilotov je pretrgati čim več trakov nasprotnikovih letal in ohraniti svoj trak nepoškodovan. V zraku je bilo hkrati do sedem modelov, ki so se lovili med seboj in skušali nabrat čim več trakov. Modele letal poganjajo motorčki na notranje izgorevanje s prostornino od 2.5 ccm do 4 ccm.

Gospa Nevenka in Ema sta poskrbeli, da smo si ogledali tudi hanger z letali na športnem letališču v Prilozju. Obema se zahvaljujemo za odlično vodenje po letališču in organizacijo ogleda tekme zračnih bojev radijsko vodenih modelov letal.

To je bil en zelo zanimiv počitniški dogodek, ki se je prav gotovo lepo vtisnil v spomin učencem, ki so se udeležili dogodka. Morda bo katerega učenca tudi pritegnilo, da bo našel svoj hobi na področju modelarstva.

Vir: OŠ Belokranjskega odreda Semič
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj