Na vsebino

Od sobote se odpira večina gospodarskih dejavnosti, a ob rednem testiranju zaposlenih

Ob predložitvi negativnega testa na covid-19 se bodo v prihodnjih dneh neuradno odprle dodatne dejavnosti – od sobote smučišča, nepremičninsko posredovanje, kozmetični in drugi saloni, od torka pa tudi trgovine, a ob tedenskem testiranju zaposlenih.

Vlada odslej državo z vidika ukrepanja za zajezitev širjenja epidemije obravnava kot enotno regijo, in ta je zdaj obarvana rdeče. Tako se bodo v torek v šolske klopi vrnili vsi učenci prve triade, predšolski otroci pa v vrtce. Ravnatelji k pouku vabijo le zdrave učence, zaščitne maske so obvezne zunaj razreda.

Še vedno velja prepoved prehajanja med občinami in regijami. Ta prehod se bo sprostil v oranžni fazi, ko bo število hospitaliziranih padlo pod tisoč - to se je v četrtek že zgodilo. Drugi pogoj za prehod v oranžno fazo pa je manj kot tisoč odkrith okužb na dan.

Z današnjim dnem se lahko odprejo vsi muzeji, galerije in knjižnice, v soboto tudi smučišča, za katera pa velja, da je treba predložiti negativen izvid, ki ni starejši od 24 ur.

V soboto se bodo odprli saloni, pedikura ...

V četrtek zvečer so vlada in predstavniki gospodarstva razpravljali o odpiranju dejavnosti. Že včeraj je imelo gospodarsko ministrstvo pripravljen odlok o pogojih za odpiranje teh dejavnosti: nepremičninski posredniki, kozmetični in drugi saloni za nego telesa, pedikura, saloni za nego živali in individualne storitve strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja (inštrukcije, seminarji npr.) Te dejavnosti se odpirajo v soboto, a ob rednih, pogostih testiranjih. Tisti, ki te dejavnosti opravljajo, bodo morali imeti negativni izvid testa, star največ 72 ur, potrošniki pa prav tako test, star največ 24 ur, je za Radio Slovenija poročala Maja Derčar.

Testiranje trgovcev enkrat tedensko

Na Brdu pri Kranju je vlada predstavnikom gospodarskih organizacij obljubila, da se bodo najpozneje v torek odprle praktično vse dejavnosti, v glavnem gre za trgovine, med njimi tehnične in tekstilne – vendar pod pogojem, da bodo zaposleni najmanj enkrat tedensko opravili test na okužbo z novim koronavirusom.

Sproščanje bo veljalo ob pogoju ugodne epidemiološke slike, zlasti, če se ne bo širila angleška različica koronavirusa virusa. Testiranje za potrošnike, torej kupce, ni potrebno. Veljajo pravila o pravilnem nošenju mask, razkuževanju rok in vzdrževanju razdalje ter omejitvah števila strank.

Za vnovični začetek obratovanja v panogah, ki so zaradi covida-19 zaprte, se je zavzemal tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je dejal: "Čeprav je gospodarstvo zelo stabilno, želimo odpreti tudi tiste gospodarske panoge, ki so najbolj prizadete in ki so že dolgo zaprte. A to želimo storiti na varen način."

Turizem, gostinstvo, industrija srečanj ostajajo zaprte dejavnosti. Spomnimo, v rdeči fazi so lahko poleg trgovin z živili, lekarn, bencinskih servisov, kmetijskih trgovin in še nekaterih izjem lahko trenutno odprte tudi specializirane prodajalne z otroškim programom, vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice ter delavnice za popravilo koles, pa tudi knjižnice, muzeji in galerije, ob testiranju so lahko odprta tudi smučišča.

Prepoved prodaje cvetja na tržnicah

Kot je v četrtek poročala TV Slovenija, je prodajalce cvetja na tržnicah presenetila prepoved prodaje rož. Do četrtka so jih na stojnicah lahko prodajali. Vladni odlok sicer določa, da je na tržnicah dovoljena le prodaja živil.

Od danes manj izjem za vstop v državo brez karantene ali negativnega testa

Od danes veljajo spremembe odloka o pogojih za vstop v Slovenijo, ki predvidevajo manj izjem za vstop v državo brez karantene in negativnega testa na okužbo z novim koronavirusom. Pri štirih skupinah, med drugim pri čezmejnih dnevnih migrantih in tistih, ki mejo prehajajo zaradi šolanja, bo veljal negativni test, ki ni starejši od sedmih dni.

Po odloku še vedno velja, da se vse osebe, ki ne spadajo med nobeno od izjem, ob vstopu napoti v desetdnevno karanteno na domu, razen če predložijo negativni izvid testa PCR ali hitrega antigenskega testa na okužbo z novim koronavirusom. Test PCR mora biti opravljen v državi članici EU-ja ali državi članici schengenskega območja ali pri ustreznih izvajalcih v tretjih državah, pri čemer pa test ne sme biti starejši od 48 ur od odvzema brisa. Podobno velja za hitri antigenski test, ki ne sme biti starejši od 24 ur od odvzema brisa. Te osebe lahko karanteno na domu kadar koli prekinejo z negativnim testom.

Po novem bodo morali za prehod meje brez napotitve v karanteno negativni test, ki ne bo smel biti starejši od sedmih dni, predložiti čezmejni dnevni delovni migranti, ki delajo v eni od držav članic EU-ja ali drugi državi schengenskega območja in se vračajo v 14 urah po prehodu meje, ter osebe, ki dnevno ali občasno prehajajo mejo zaradi vključenosti v vzgojo, izobraževanje ali znanstveno raziskovanje v Sloveniji oz. EU-ju.

Enako bo veljalo za državljane EU-ja, ki prihajajo iz druge članice EU-ja, kjer opravljajo varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore; oskrbo ali nego družinskih članov; starševsko skrb in stik z otrokom; vzdrževalna dela na zasebnem objektu ali zemljišču; ali odpravljajo neposredno nevarnost za zdravje, življenje in premoženje in se čez mejo vračajo v roku 12 ur po prehodu meje.

Negativni test bodo potrebovale tudi osebe, ki so naročene na zdravstveno storitev v Sloveniji in se bodo čez mejo vrnile takoj po opravljeni storitvi.

Iz vrst slovenske manjšine v Italiji pri tem opozarjajo na dodatne skrbi, ker morajo po novem negativen test predložiti tudi čezmejni delavci in študenti, ti prav v izpitnem obdobju. O tem bodo danes govorili s pristojnimi v Ljubljani.

PKP 8 zagotavlja 320 milijonov evrov pomoči

Veljati pa je začel osmi protikoronski sveženj, ocenjen na 320 milijonov evrov, katerega ključna ukrepa sta subvencioniranje dviga minimalne plače in podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo do konca aprila oziroma s podaljšanji do konca junija. Krizni dodatek i 200 evrov pa bodo z januarskimi plačami prejeli tudi zaposleni, ki ga ob decembrski plači zaradi prejema nagrade oziroma božičnice niso.

Vir: RTV SLO

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj