Na vsebino

Od Izide do Prehajanj- Boštjan Kavčič

Portret Boštjan Kavčič, Vrnitev Boginje Izide, Tolmin, 2022, Arhiv Boštjan Kavčič, foto: Jani Pavlin
Portret Boštjan Kavčič, Vrnitev Boginje Izide, Tolmin, 2022, Arhiv Boštjan Kavčič, foto: Jani Pavlin

Boštjan Kavčič pripada srednji generaciji slovenskih umetnikov, ki so svojo umetniško pot začeli na ljubljanski likovni akademiji. V preteklosti se je vzporedno ukvarjal s kiparstvom, z novimi mediji in družbeno angažiranimi projekti. Tudi v kontekstu nove razstave mu ni tuje sintetiziranje kiparstva in uporabnih predmetov ter njihovo umeščanje v historično arhitekturo. ( iz javne objave, ob odprtju razstave v Rajhenburgu)

Pot

Boštjan Kavčič se je rodil leta 1973 v Šempetru pri Gorici. Mladost je preživel pod Kozlovim robom v Tolminu, kjer je obiskoval osnovno šolo Franceta Bevka. Srednješolske dni je posvetil igranju v težkometalnemu bendu, elektrotehnično šolo pa je obiskoval na TŠC Nova Gorica. Po opravljenem pripravništvu in odsluženem vojaškem roku se je vpisal na ekonomsko fakulteto v Mariboru, kjer je leta 1997 diplomiral iz bančništva in financ. Kot absolvent se je poleg diplomskega dela začel ukvarjati s turno smuko, alpinizmom, jogo in tečajem risanja. Risanje ga je tako prevzelo, da se je odločil, da bo poskusil s sprejemnimi izpiti na likovni akademiji v Ljubljani. In uspelo mu je.
Med leti 1997 in 2003 je študiral kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. V času študija je prejel univerzitetno Prešernovo nagrado za kiparstvo in diplomiral pri prof. Luju Vodopivcu. V letih 2003–2005 je bil štipendist Ministrstva za kulturo za podiplomski študij videa na ALUO v Ljubljani in leta 2007 magistriral pri prof. Sreču Draganu.
Predstavil se je na mnogih samostojnih in skupinskih razstavah, se udeležil mednarodnih simpozijev, postavil več javnih del in prejel več nagrad. Njegova dela so uvrščena v zbirke Generali, Umetnostne galerije Maribor, Dolenjskega muzeja Novo mesto, Galerije Božidar Jakac Kostanjevica na Krki, Galerije Muzeja Lendava, Tolminskega muzeja ter digitalnega arhiva DIVA.

Od leta 2007 je samozaposlen v kulturi. Je član društva likovnih umetnikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja ter član zveze društev slovenskih likovnih umetnikov. Živi in ustvarja v Beli krajini na kmetiji v Rodinah pod Mirno Goro.

Več TUKAJ.

Boštjan Kavčič je bil gost v oddaji Kulturni fokus- v petek 21.10. 2022, ob 20,00h na Prvem programu Radia Slovenija. Oddaji lahko prisluhnete TUKAJ.

Vir: Na prepihu

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj