Na vsebino

Obisk komorne pihalne skupine Orkestra Slovenske vojske

Prešernov dan, slovenski kulturni praznik, je osrednji slovenski kulturni in državni praznik.

V njegovo počastitev smo danes v vrtec povabili glasbenike iz Orkestra Slovenske vojske. V orkestru igrajo predani poklicni glasbeniki, večinoma diplomanti Akademije za glasbo v Ljubljani. Orkester izvaja vojaško ter klasično in sodobno glasbo slovenskih in tujih avtorjev.

Goste smo pričakali v naši telovadnici. Zanimalo nas je, kaj so? So glasbeniki ali vojaki? Vsakega po malo, so nam povedali naši gostje. Orkester Slovenske vojske je namreč glasbena enota Slovenske vojske.

Otroke je najprej pozdravil vojak Janez Benko, ki je nato predstavil še svoje sodelavce: Matica Nejca Vrečo, Boštjana Vendramina, Urbana Kneza, Vasjo Burkata in Gorazda Majdiča.

Dejal je, da so vsi člani Orkestra Slovenske vojske, natančneje komorne zasedbe kvarteta klarinetov in tolkal.

Otrokom so najprej predstavili slovenske državne simbole, ki označujejo pripadnost Republiki Sloveniji – himno, zastavo in grb. Himna Republike Slovenije je Zdravljica.

Otroci so se tudi seznanili, da slovenska zastava označuje pripadnost Republiki Sloveniji, z evropsko zastavo pa Slovenija izkazuje svoje članstvo v Evropski uniji. Zastava Slovenije je belo-modro-rdeča z grbom Slovenije.

Vojaki-glasbeniki so nato predstavili tudi svoje instrumente in nanje zaigrali znane skladbe. Igriva interpretacija znanih skladb iz risank je navdušila otroke. Glasbeniki so bili hkrati še povezovalci programa in pevci. Otroci so reševali glasbene uganke, se poizkusili v dirigiranju in se ob poskočnih ritmih pozibavali ves čas njihovega nastopa.

Čas v njihovi družbi je prehitro minil. Zahvaljujemo se glasbenikom-vojakom za odlično, hkrati tudi svečano in s pozitivno energijo izvedeno prireditev.

ALI VESTE?

Orkester Slovenske vojske je bil ustanovljen leta 1996. Šteje 48 glasbenikov, ki vadijo vsak dan individualno, po sekcijah ali z različnimi zasedbami orkestra. Koncertni orkester je največja zasedba. Ceremonialni orkester sodeluje pri sprejemih z vojaškimi častmi in slovesnostih, Big Band izvaja koncerte z različnimi solisti in igra na različnih dobrodelnih plesih ter prireditvah. Komorne zasedbe (trobilni kvintet, kvartet klarinetov, pihalni trio idr.) so nepogrešljive pri otvoritvah razstav in drugih kulturno umetniških prireditvah.

Vir: Vrtec Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj