Na vsebino

Obisk članov ZB iz Republike Hrvaške

Včeraj je Metliko obiskalo 50 članov Udruge anifašističkih boraca i antifašista Zagreb – Jug, Duga Resa, Karlovac in Ozalj, kjer jih je v imenu ZB Metlika sprejela članica Milena Pavlovič.

Obiskali so spominski park NOB v Metliki in položili cvetje k spomeniku Josipu Brozu Titu in pred spominske plošče padlim in umrlim v 2. svetovni vojni. Ogledali so si zbirke v Belokranjskem muzeju Metlika, s poudarkom na polpreteklo zgodovino. Ustavili so se pri letalu DC-3 Dakota v Otoku, od koder so zavezniški piloti med 2. svetovno vojno prepeljali v zavezniške bolnišnice v Bari v Italiji več kot 2000 ranjencev, žena in otrok ter zavezniških letalcev.

Gostje so se odpeljali tudi v Črnomelj in na Lokve, kjer so pri spomeniku Francu Rozmanu Stanetu, komandantu Glavnega štaba NOV in PO Slovenije in narodnemu heroju, položili venec in se poklonili njegovemu spominu. Na Lokvah jih je pozdravil predsednik ZB za vrednote NOB Črnomelj tovariš Martin Skube.

Zadovoljni in presenečeni, kako lepo v Sloveniji in Metliki ter v Črnomlju srbimo za spomenike in vrednote NOB, so se naši gostje iz Hrvaške v poznih popoldanskih urah vrnili domov.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj