Na vsebino

Občinam tudi prihodnje leto povrnitev stroškov odstranjevanja odpadkov zaradi migracij

Foto: Poljanska dolina ob Kolpi
Foto: Poljanska dolina ob Kolpi

Vlada je na včerajšnji seji odločila, da se občinam tudi v prihodnjem letu omogoči povrnitev stroškov odstranitve odpadkov kot posledice nelegalnih prehodov državne meje.

Slovenija je tranzitna država, kjer vsakodnevno prihaja do prehodov meje s strani migrantov ter posledično tudi do nezakonito odloženih komunalnih odpadkov, kar povzroča onesnaževanje okolja in posledično tudi vpliva na zdravje ljudi. Zaradi tega bo vlada občinam tudi v letu 2023 omogočila povrnitev stroškov odstranitve navedenih odpadkov, so sporočili po seji vlade.

Ureditev o povračilu stroškov odstranitve odpadkov, ki so posledica nezakonitih prehodov meje, je sicer spomladi leta 2019 sprejela že Šarčeva vlada, nato pa sklep podaljšala do konca leta 2020.

Na težave z odloženimi odpadki so v preteklosti opozarjali predvsem v občinah ob meji s Hrvaško. Gre za odložena oblačila in druge odpadke, ki jih za seboj puščajo tujci, ki prehajajo mejo nezakonito. Občine pa imajo s čiščenjem dodatne stroške.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj