Na vsebino

Občina Črnomelj ob kulturnem prazniku tokrat virtualno

Osrednja prireditev Občine Črnomelj ob slovenskem kulturnem prazniku je tokrat potekala virtualno, a zato nič manj slovesno. Podeljena so bila Župančičeva priznanja za leto 2020 – Osnovna šola Mirana Jarca Črnomelj je prejela Župančičevo plaketo, KUD Dobreč Dragatuš pa Župančičevo diplomo. E-prireditev je bila premierno predvajana včeraj ob 20. uri na YouTube kanalu občine Črnomelj in TV programu Vaš kanal.

Uvodna beseda je pripadla Andreju Kavšku, županu občine Črnomelj, slavnostna govornica na prireditvi pa je bila mag. Marjetka Balkovec Debevec, Črnomaljka in kustosinja v Slovenskem šolskem muzeju. Slednja je spomnila na pomen kulture in kulturnih spomenikov.

Kot običajno ob slovenskem prazniku kulture Občina Črnomelj v okviru prireditve podeljuje tudi najvišja priznanja na področju kulture, in sicer Župančičevo plaketo za dolgoletno življenjsko uspešno in predano delovanje na področju kulturnih dejavnosti ter Župančičeve diplome za izredno pomembne enkratne dosežke in uspehe na področju kulture v preteklem letu ali za večletno udejstvovanje na področju kulture v lokalni skupnosti. Takoimenovana kulturna priznanja so poimenovana po belokranjskem rojaku Otonu Župančiču, enemu največjih slovenskih književnikov, rojenemu v Vinici.

Župančičevo plaketo za leto 2020 je prejela Osnovna šola Mirana Jarca Črnomelj za dolgoletno prizadevno, ustvarjalno in zelo uspešno delo na področju kulture v okviru šolskih dejavnosti, aktivnosti lokalnega okolja in širše, Župančičevo diplomo pa KUD Dobreč za izjemno uspešno izvedbo prve tamburaške opere na svetu.

E-prireditev je bila namenjena Prešernovi Zdravljici, ki v sebi nosi pomembna sporočila, ki so aktualna tudi danes oziroma so kar večna. Recitacijo vseh kitic so preko programa prireditve izvedli Andrej Kavšek, Marko Simčič, Daša Planinc, Marjetka Balkovec Debevec in predstavniki kulturnih društev Občine Črnomelj. Dve kitici pa so na nekoliko drugačen način predstavili pianist Blaž Pavlakovič in plesalec Jakob Kavšek ter pevka Martina Mravinec z bas kitaristom Domnom Bohtetom.

E-prireditev si lahko ponovno ogledate na YouTube kanalu Občine Črnomelj na TEJ POVEZAVI.

Občina Črnomelj februarja obeležuje tudi praznik občine, zato se bo preko celotnega meseca zvrstilo še kar nekaj spletnih dogodkov. Vabljeni k ogledu pestrega programa ob kulturnem in občinskem prazniku na TEJ POVEZAVI.

Vir: Občina Črnomelj
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj